23948sdkhjf

En once in a lifetime-ordre

Venning Maskinfabrik har udviklet en high-end blokstensmaskine for en kunde. Opdraget lød på at konstruere den bedste og hurtigste maskine på markedet

Der findes rutineopgaver, og der findes specialopgaver. Og så findes der opgaver, som man kun havde drømt om at få.

En af sidstnævnte er Venning Maskinfabrik ved at lægge sidste hånd på.

Den nordjyske virksomhed er specialiseret i at udvikle maskiner og anlæg til betonindustrien. De sidste 20 år har Venning Maskinfabrik samarbejdet med den rumænske virksomhed Symmetrica Tech. Rumænerne besluttede sig for et par år siden for at udvikle et helt nyt anlæg til støbning af bloksten, og den opgave valgte man at placere i Hobro hos den danske samarbejdspartner.

Passer til virksomhedens setup
Og det var netop her, drømmeopgaven kom ind i billedet. For rumænernes opdrag var nemlig lidt udover det sædvanlige.

- Opgaven lød på, at det ikke skulle være et billigt produkt, selv om det var til Østeuropa. Vi skulle have den hurtigste maskine på markedet. Det krævede, at vi valgte de bedste komponenter vi kunne få, fortæller Morten Jakobsen, der har været maskinkonstruktør og projektleder på opgaven.

- Det er det, vi gerne vil, og det er lidt en once in a lifetime-opgave for os. Det passer godt til det setup, vi har. I forhold til mange mindre maskinfabrikker er vi nok lidt bedre rustet til at gå ud i den slags opgaver med vores konstruktionsafdeling, og vi har også investeret ret kraftigt i udstyr til at designe med, supplerer Kent Venning Christensen, der er indehaver og salgsansvarlig hos Venning Maskinfabrik.

Hurtigere støbning
Selve maskinen er bygget op således, at der i den ene ende føres brædder ind, som skal understøtte støbet af stenen. Herefter tilføres beton ad to omgange til en støbeform - først i en grov udgave og derefter et lag fin beton. Herefter er de færdige bloksten klar.

Selve støbebrættet måler 750x1.200 mm - svarende til godt 0,8 kvadratmeter - og formhøjden er op til 400 mm.

I udviklingen af maskinen har der både været fokus på hurtighed, stabilitet og kvalitet, og det betyder, at både hydraulik og elektronik er bygget en del større og stærkere end på lignende maskiner.

- Det, der er det springende punkt i sådan en maskine, er, hvor mange støbninger man kan lave på den. Normalt kan mange ligge på et par tusinde i døgnet, og der ligger vi 1½-2 sekunder hurtigere per støbning. Hastighed og stabilitet er afgørende for de, der bruger de her maskiner, forklarer Morten Jakobsen.

- Hydraulisk har vi 2x55 kW, og det er pænt kraftigt, hvor andre leverandører ligger på omkring 22, fortsætter han.

- Og størrelsen på vibratoren, der ligger vi også et pænt stykke over, hvad der ellers er på markedet - 45 pct. kraftigere som minimum, uddyber Morten Jacobsen.

Vibratoren er med til at komprimere betonen og dermed sikre en bedre kvalitet i støbet. Styringen til vibratoren er udviklet i Tyskland og specielt programmeret til denne maskine.

Klar til levering
I det hele taget er langt de fleste dele udviklet af Venning Maskinfabrik: Blandt andet eltavler, ventilskabe, rørføringer og al programmering - selvfølgelig i tæt samarbejde med leverandører og samarbejdspartnere.

Hele herligheden vejer godt 40 tons.

- Det er en stor og tung maskine, men man skal ikke overse præcisionen i den. Man kan lave helt ensartede produkter med den, siger Kent Venning Christensen.

Inden for få uger er Venning Maskinfabrik så klar til at få den færdige maskine godkendt af kunden, og det er også planen, at de første maskiner herefter skal produceres i Hobro.

Med tiden overtager rumænerne så selv produktionen.

- Når maskinerne er testet og afprøvet, skal de på markedet, og der er jeg da sikker på, at man satser meget på Østeuropa og Rusland og så går ind i resten af Europa med tiden, lyder det fra Kent Venning Christensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062