En rest stål gjorde stor forskel
Virksomheden Norvendia Maskinfabrik i Støvring syd for Aalborg har mere end 30 års erfaring i CNC-drejning og fræsning i rustfri stål.
Af og til leverer kunden selv det stål, der skal forarbejdes. Direktør Henrik Jensen købte nogle stænger rustfri stål af en sådan kunde, da dimensionerne på kundens stål lige passede på en anden opgave, der havde voldt noget besvær.
- Jeg kunne hurtigt se, at det var noget andet stål end det, jeg normalt lavede opgaven i. For sliddet på mit værktøj var slet ikke det samme, og spånkvaliteten var også en helt anden, siger Henrik Jensen i en pressemeddelelse.
Det var som at låne et professionelt slagbor af en håndværker, når man har vænnet sig til den bløde mellemvare fra byggemarkedet. Det vante værktøj kan også udføre opgaven, men forskellen er alligevel til at føle på.
Helt unik bearbejdelighed
Kundens stål var Ugima-X fra franske Ugitech, som Damstahl forhandler i Norden. Det ligner alt andet rustfri stangstål, men er på grund af sin særlige kemiske sammensætning kombineret med en speciel struktur i stålet ekstra velegnet til CNC-drejning og -fræsning.
Maskinen kan i de fleste tilfælde køre hurtigere, uden at det forårsager mere slid på værktøjet eller øgede standtider, oplyser Damstahl.
Henrik Jensen fik smag for mere, da den første opgave i Ugima-X gav så overbevisende resultater. Han kontaktede Damstahl og fortalte om sine oplevelser, og her fik han den melding, at der kunne være endnu mere at hente.
- De ville kontakte Ugitech i Frankrig med skæredata på en ventende opgave, så franskmændene kunne komme med forslag til optimering på maskinens indstillinger, siger Henrik Jensen.
Maskinen kunne pludselig køre hurtigere
Efter tallene kom, fik Norvendia det fulde udbytte af Ugima-X.
- Vi har kunnet sætte produktionshastigheden op med mellem 5 og 10 pct., så vi pludselig er blevet i stand til at producere til lager og har fået vores kapacitet udvidet. Samtidig er det blevet væsentlig mindre risikofyldt at køre en opgave ubemandet efter lukketid. Det har jeg ikke turdet før, siger Henrik Jensen.
Trods tempoforøgelsen er der ikke øgede udgifter til værktøj, for sliddet er ikke højere end før.
Artiklen er en del af temaet MaskinFokus.