Nye kampfly skaber hundredvis af job i Danmark
Det går støt fremad med at skaffe ordrer til danske virksomheder i produktionen af de nye F-35-kampfly, som Danmark køber 27 af.
Det vurderer Henrik Lundstein, der er chef for Kampflykontoret under Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).
- Når jeg ser på mine kolleger rundt omkring, så er Danmark fuldt med. Vi får det, som vi har kunnet forvente på nuværende tidspunkt, siger han.
Del af større ordre
Som partnerland i udviklingen af flyet er danske virksomheder med til at konkurrere om kontrakter på dele til produktionen og på vedligehold af de mere end 3.000 F-35'ere, der er bestilt på verdensplan.
Ifølge Henrik Lundstein har det foreløbigt resulteret i danske ordrer for omkring 4 mia. kr., og han forventer endnu flere i de kommende år.
Det betyder hundredvis af danske arbejdspladser og deraf følgende skatteindtægter, som kan knyttes direkte til F-35-projektet.
Men mindst lige så vigtigt er det ifølge Henrik Lundstein, at den danske forsvarsindustri med ordrerne kommer med på en teknologisk bølge, der bliver vigtig i fremtiden.
- Det betyder fremadrettet for Danmark, at vi får mulighed for også at byde ind på andre højteknologiske områder, fordi vi har opbygget den nødvendige viden i F-35-produktionen, siger han.
Terma er med
Når man taler om F-35 og den danske forsvarsindustri, er det umuligt ikke at nævne Terma.
Den østjyske radar- og våbendelsproducent tegner sig for langt størstedelen af ordrerne.
Koncerndirektør Steen Lynenskjold fortæller, at Terma hidtil har fået ordrer for 3,7 mia. kr. ind i forbindelse med F-35-kampflyene.
- Så det er en afgørende forretning for os. Det er en kæmpe del af vores omsætning, der i dag kommer fra det projekt, siger han.
Terma har i dag i Grenaa og Århus 550 medarbejdere, der arbejder på ordrer, der knytter sig til kampflyet.
- Dertil kommer, at vi de næste ti år regner med at få yderligere omsætning fra F-35-flyene for omkring 800 mio. kr. om året - altså omkring 8 mia. kr., siger Steen Lynenskjold.
Danmark betaler i alt 16,4 mia. kr. for flyene, hvis samlede omkostninger dog ventes at løbe op omkring 60 mia. kr. over de næste 30-40 år.
Det første af de danske fly skulle efter planen leveres 4. april på en militærbase i Arizona, USA, men på grund af coronaudbruddet bliver leverancen formentlig udskudt, vurderer FMI.
Kilde: /ritzau/