Han har selv udtænkt hemmelig knækbrødsmaskine
Hvis man køber en danskproduceret pakke knækbrød i Danmark, er der større og større sandsynlighed for, at den er produceret hos Knæk & Bræk i den nordjyske landsby Øster Doense.
Her begyndte bager Anders Futtrup begyndte for nogle år siden så småt at lave knækbrød efter at have investeret cirka 1,2 millioner kroner i det nødvendige udstyr. Det skete under navnet Bageri Grangaarden, men i begyndelsen af sidste år fik han et hold investorer med om bord, og de stiftede sammen det nye selskab med navnet Knæk & Bræk.
Hjertet i det hele er en knækbrødsmaskine, som Anders Futtrup selv har været med til at udvikle, og som han har fået specialfremstillet hos en dansk maskinfabrik. Af hensyn til eventuelle konkurrenter ønsker han ikke at sige hvor, eller at gå i detaljer med maskinens funktioner. Men den er smart og laver knækbrød af høj, høj klasse - og kan udlægge 7.500 stykker knækbrød i timen, konstaterer han.
Private label udgør 90 procent af produktionen, og knækbrødsfabrikken har samlet set omkring 30 forskellige opskrifter i sving. Cirka halvdelen af produktionen er økologisk.
Inden knækbrødsmaskinen former den havregrødsagtige dej i den rette størrelse og tykkelse, har Anders Futtrup blandet dejen i en stor røremaskine, der kan blande cirka 100 kilo dej ad gangen. Det bliver til cirka 3.000 knækbrød, som bages i "en helt passende tid" i bageriets indtil videre eneste ovn.
Posepakket i hånden
Når knækbrødene er bagt og kølet ned, bliver de posepakket i hånden, med mindre der er tale om små pakker med bare to knækbrød. De bliver håndteret af en flowpacker med folie.
- Hvad angår de knækbrød, vi pakker i hånden, så folder vi også posen og sætter etiket på manuelt. Men dér vil vi gerne snart have en linje, der sørger for det, siger Anders Futtrup.
Han og de tre andre ejere af Knæk & Bræk vil i det hele taget gerne have automatiseret så meget som muligt.
- Men det er et nøgleparameter for os, at vi samtidig skal være særdeles fleksible, så vi stadig kan tilbyde kunderne små mængder, hvis de ønsker det, understreger en af partnerne, Peter Wiborg Sørensen.
Artiklen er en del af temaet AUTOMATION & PROCESTEKNIK.