Hundredvis af nye danske ventiler på vej til Carlsberg-bryggeri
Mange ventiler i procesanlæg drives af trykluft, men det kan gøres endnu bedre med vand. Den opfindelse har skabt grundlaget for virksomheden Hydract i Holstebro, der efter adskillige års udviklingsarbejde nu for alvor skruer op for en egentlig produktion. Inden jul skal der leveres flere hundrede ventiler til en ombygning af Carlsbergs bryggeri i Fredericia.
Samtidig taler sælgere på Hydract med andre fødevarevirksomheder rundt om i verden. Den nye type ventil arbejder ifølge specifikationerne mere præcist og pålidelig end de luftdrevne. Den kan bruges på mejerier, juicefabrikker, i medicinalindustrien og mange andre steder.
- Arbejdet har udviklet til meget mere, end vi troede, da vi gik i gang i 2007, siger direktør og ingeniør Peter Espersen på Hydract.
- Hvis vi kan få bare 1 procent af markedet for ventiler i fødevareindustrien, så er det en omsætning på et trecifret millionbeløb.
Tæt på motorvej
Peter Espersen har solgt det meste af sin tidligere virksomhed, KM Rustfri i Rønbjerg mellem Skive og Holstebro. Gøgeungen med den nye ventil voksede sig stor, så nu koncentrerer han sig om den.
Mange har set perspektiver i opfindelsen, og der er trukket i Hydract fra en lang række kommuner. Men 57-årige Peter Espersen er blevet så gammel, at han selv vil bestemme: Hydract skal ligge i Holstebro, hvor han er vokset op, og nu lukker han et ingeniørkontor i København for at trække resurserne til det vestjyske.
- Vi har otte-ni km til motorvejen, og der er mange højtuddannede i Vestjylland. Vi skal nok skaffe den ingeniør- og procesviden, vi har brug for, siger Peter Espersen.
To nøgleansatte er blevet medejere
Hydract beskæftiger foreløbig ti personer med eksempelvis samling og test af ventiler. Komponenterne kommer fra blandt andet vestjyske underleverandører, for eksempel maskinfabrikken OJM i Holstebro.
- Vi kan sagtens konkurrere med Fjernøsten. Jeg ville aldrig nogen sinde selv synes, det var sjovt at bosætte mig derude for at producere. Vi er et teknologifirma, og det kan også drives i Vestjylland.
Til udviklingsarbejdet har Hydract i flere omgange modtaget støtte fra EU. Det har hver gang bragt teknologien et skridt længere frem.
Hydract har investeret en del penge i interne systemer til at håndtere ordrer og andre procedurer, sådan at alt er klar til en eventuel større aftale med en kunde. Det vil ikke blæse firmaet omkuld. Desuden er to nøglemedarbejdere indtrådt som medejere af Hydract. Det er økonomichef Morten Lindberg og teknisk chef Robert Collins.
Artiklen er en del af temaet AUTOMATION & PROCESTEKNIK.