23948sdkhjf

En lille million til 3D-print-projekt

3D-metalprint er i rivende udvikling. For at sikre konkurrenceevnen skal små og mellemstore virksomheder fra metalindustrien blive dygtigere til at tænke 3D-print ind i deres forretningsmodel og udnytte teknologiens muligheder bedst muligt.

Derfor har Industriens Fond bevilliget 921.000 kroner til et nyt projekt, der skal udvikle industriens kompetencer inden for 3D-print.

I projektet deltager et korps af lærlinge fra industritekniker-uddannelsen på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier som ambassadører for 3D-metalprint hos virksomheder.

Virksomheder skal have kompetenceløft

Projektet udspringer af den midtvestjyske 3D Metal Alliance, der sammen med Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet, Maskinteknik Herning (AU Herning), Dansk AM Hub og Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier har dannet et partnerskab med henblik på at styrke udbredelsen af 3D-metalprint.

- Den danske industri skal styrke sine kompetencer inden for 3D-print og de forretningsmæssige muligheder, som teknologien fører med sig. Ellers mister virksomhederne konkurrenceevne og bliver fravalgt af kunderne. Med den her indsats sættes der ind på flere forskellige måder. Blandt andet vil et inspirerende ambassadørkorps vise, hvad der i praksis kan lade sig gøre med 3D-print, samtidig med at en målrettet uddannelsesindsats giver et konkret kompetenceløft i virksomhederne, siger Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond, om det nye tiltag.

Fælles indsats

AU Herning og Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier er i fuld gang med at undervise fremtidens arbejdskraft i brugen af 3D-teknologi, og det arbejde bliver yderligere styrket gennem det nye projekt.

Desuden sikrer projektet også, at der udvikles nye metalprint-workshops og kursusforløb målrettet faglærte og ingeniører hos små og mellemstore metalvirksomheder. På den måde får lærlingene mulighed for at inddrage metalvirksomhedernes medarbejdere i at udnytte potentialet i 3D-teknologi, og de kan sammen arbejde på konkrete projekter og dermed rykke virksomhedernes produktionsproces, produktudvikling og konkurrenceevne i positiv retning.

- 3D Metal Alliancen styrker innovation og kompetenceopbygning inden for 3D-metalprint. Både AU Herning og Herningsholm Erhvervsskole har allerede 3D-metalprintere. Hos os kan virksomhederne dermed få adgang til kompetencer og udstyr. Vi vil gerne hjælpe virksomheder med at gøre metalprint relevant for dem, så de på en let og enkel måde kan komme i gang med en ny teknologi, der har et stort potentiale, siger Allan Kortnum, direktør for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.

Opkvalificering er vigtig for Danmarks konkurrenceevne

De ambitioner deles også af projektets øvrige partnere.

- Vi ser spændende perspektiver i samarbejdet mellem erhvervsskole og universitet omkring 3D-metalprint. Virksomheder har brug for både veluddannede faglærte og veluddannede ingeniører, hvis de skal udnytte teknologiens potentiale fuldt ud, siger Conni Simonsen, direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, og understreger, at det nye projekt er helt i tråd med universitetets store 3D-metalprintsatsning.

3D Metal Alliancen har allerede i dag et tæt samarbejde med Dansk AM Hub, der er Danmarks nationale samlingspunkt for Additive Manufacturing og 3D-print. Det samarbejde intensiveres for at sikre at projektet får en stor rækkevidde ud i erhvervslivet.

- For at kunne være attraktive underleverandører til for eksempel bilindustrien er stærke teknologiske kompetencer vigtige, herunder særligt kompetencer inden for 3D-metalprint, som er en hurtigt voksende teknologi, der bliver mere og mere udbredt i produktionsvirksomheder. Dette projekt er derfor vigtigt for Danmarks konkurrenceevne på området, og vi ser frem til at invitere et stort antal danske metalvirksomheder samt metalprintseksperter ind i samarbejdet og skalere projektets resultater ud i hele landet, siger Frank Rosengreen Lorenzen, der er direktør for Dansk AM Hub.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095