23948sdkhjf

2019 var næstbedste år for vindmølle-industrien

Wind Denmarks årlige branchestatistik, udarbejdet af Damvad Analytics gennemgår vindmøllebranchens omsætning og beskæftigelse.

Omsætningen i vindmøllebranchen var i 2019 på 143 milliarder kroner. Dette er svarende til et fald på 7 milliarder kroner i forhold til 2018. Omsætningen i den industrielle del af vindmøllebranchen er steget med næsten 10 milliarder kroner, og nåede 112 milliarder kroner i 2019, hvilket er det næsthøjeste niveau nogensinde. Derimod er omsætningen i energiselskaberne faldet fra 47,9 milliarder kroner i 2018, til 30,6 milliarder kroner i 2019.

- Vindmøllebranchens samlede omsætning i 2019 er en anelse lavere end 2018. Det kan blandt andet tilskrives de løbende køb og salg, som de danske energiselskaber foretager på vindområdet, der vil give udsving fra år til år. Særligt glædeligt er det, at vindmølleindustriens omsætning er steget meget pænt i 2019 til et niveau, der er det næsthøjeste niveau til dato kun overgået af 2017, siger Jan Hylleberg, direktør i Wind Denmark.

Den samlede beskæftigelse i vindmøllebranchen er i 2019 steget med 385 årsværk til 33.159, svarende til en stigning på 1,1 procent. Beskæftigelsen i vindmøllebranchen har ligget relativt stabilt de seneste fire år.

- Beskæftigelsen er holdt på niveau med tidligere år, hvilket grundlæggende er positivt, da der i 2019 var flere nedskæringer grundet ændrede markedsforhold, blandt andet på det store eksportmarked i Tyskland. Produktiviteten i den industrielle værdikæde vokser og er historisk kun overgået af 2017. Grundlæggende er det værd at lægge mærke til, at beskæftigelsen i de senere år har holdt sig stabil, mens omsætningen har svinget mere. Det vidner om, at omsætningen hos særligt energiselskaberne relaterer sig til investeringer eller salg af materielle assets som vindmølleparker, hvilket svinger fra år til år, siger Jan Hylleberg og peger på, at 2019 ligner 2017 mere end det ligner 2018.

- I 2018 så vi et dyk i beskæftigelsen. Dette var på grund af faldene priser for vindenergi, og det pres virksomhederne var under. Det vi har set her er, at industrien har kunnet holde sig oppe trods et fald i omsætningen, understreger Jan Hylleberg.

Tværregional og -national industri

Vindmølleindustrien er til stede på tværs af landet, men Region Midtjylland er helt klart den region, hvor vindmølleindustrien har størst aftryk. Her er 3,5 procent af den private arbejdsstyrke udgjort af personer, der arbejder i vindmølleindustrien. I regionen er der 11.679 fuldtidsbeskæftiget.

Region Syddanmark kommer på en andenplads med 2,7 procent og 7.886 beskæftigede. Region Hovedstaden er den region med lavest andel af de totalt-beskæftigede, med 1,0 procent beskæftiget, som svarer til 5.694 fuldtidsstillinger. Region Sjælland kommer på sidsteplads med 2.381 beskæftiget, svarende til 1,6 procent af de privatansatte i kommunen. Region Nordjylland har 3.418 beskæftiget, som svarer til 2,5 procent af de privatansatte i kommunen.

- Vindmølleindustrien spreder sig over hele landet, og gavner beskæftigelsen og følgeerhvervene over en bred kam landet over. Med de kommende havvindmølleparker vil der komme endnu flere investeringer i yderkommunerne, hvilket vi p.t. ser på Bornholm, hvor der udskibes havvindmøller fra Rønne Havn til glæde for erhvervslivet på hele øen, ligesom parken vil skabe permanente arbejdspladser på Sydsjælland når servicehavnen ved Klintholm ibrugtages, siger Jan Hylleberg.

Ikast-Brande er den kommune der har højest antal ansatte, med 12 procent af vindmøllebeskæftigelsen. Århus er på andenpladsen, med 2.252 beskæftigede, svarende til 7 procent af vindmøllebeskæftigelsen. Ringkøbing-Skjern er på tredjeplads med 2.095, også svarende til 7 procent. Aalborg, København, Vejle, Esbjerg, Kolding, Sønderborg og Odense tager resten af top ti kommuner i forhold til ansatte i vindmøllebranchen.

Artiklen er bragt i samarbejde med Wind Denmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.174