Raket-ordre til Force Technology
En ny prototype raketdyse er landet hos Force Technology. Ordren er foreløbigt seneste skud på samarbejdet med Volvo Aero og ESA, som har stået på siden 1996.
Force/Volvo-samarbejdets første fuld-skala prototype blev testet for godt to år siden hos DLR i Tyskland på en måde, som svarer til adskillige opsendelser. Den succesfulde test har skabt så stor tiltro til konceptet, at en videreudvikling allerede har forladt tegnebrættet, og det har resulteret i yderligere udviklingsordrer til Force Technology.
Fra prototype til flyvefærdig
Med afsæt i tilliden til de banebrydende nye konstruktions- og fremstillingsteknikker, som blev demonstreret med prototypen, igangsætter ESA og Volvo nu konkrete aktiviteter, som sigter mod at introducere de nye motorkomponenter på Ariane 5-raketten.
Produktionsprocesserne skal yderligere optimeres og kvalificeres, og komponenterne skal testes indgående. Der skal blandt andet lasersvejses med Force Technologys patenterede online røntgen-guidede system, som er et integreret 15-akset robotsystem.
Og det er som et led i dette arbejde, at en ny motordel netop er landet hos Force Technology for at få foretaget ca. 1100 m præcisionssvejsning i det fuldautomatiske svejseanlæg. Efterfølgende foretages omfattende inspektion med de nyeste teknikker indenfor digital røntgen-teknologi.
[b]Udvikling af testmetoder
I samme ESA-kontrakt forskes og udvikles der på Force Technology intensivt i ikke-destruktive testmetoder, der er egnede til kvalitetssikring i løbende produktion.
Det forventes, at resultaterne af de nye røntgenbaserede testmetoder i løbet af de kommende år vil sætte helt nye standarder for automatiseret karakterisering af geometri og defekter til gavn for raketmotorer og andre beslægtede områder med store krav til kvalitetskontrol.