Danfoss opkvalificerer automatik-teknikere med nyt speciale
De var egentlig begge to lidt skeptiske over at være de første nogensinde til at tage et helt nyudviklet speciale, som ingen vidste, hvad indebar.
Med opbakning fra Danfoss og et godt samarbejde med den lokale erhvervsskole EUC Syd lod Kaj Killendahl Mogensen og Jonas Pedersen sig alligevel overtale til at tage det nyudviklede automatikspeciale – nemlig automatiseringstekniker. En overbygning på trin tre, som er det højeste trin i erhvervsuddannelsessystemet.
- Jeg syntes, jeg skulle noget mere. Det tiltalte mig at kunne komme et trin højere op end automatiktekniker, så det var en fin mulighed, siger Kaj Killendahl Mogensen, der blev færdig med specialet i sommer.
- Jeg havde mine betænkeligheder over, hvad vi skulle bruge uddannelsen til. Ingen kendte den. Men EUC Syd havde en fantastisk lærer, som kom til at stå for det. Og det gjorde mig helt rolig, fortæller Jonas Pedersen, der ligesom Kaj Killendahl Mogensen færdiggjorde automatiseringsteknikerspecialet i sommer.
En mulighed for Danfoss
Danfoss er en af de helt store aftagere af automatikteknikere, og specialet var for virksomheden en tiltrængt åbning for at give automatikteknikere mulighed for at avancere til produktionsteknikere.
- I firmaøjemed er det en stor bonus at opkvalificere de faglærte, vi har. De har kendskab og knowhow til afdelingen, og det er en stor fordel, at de selv har været ude på gulvet, siger Tage Hamann, lærlingeinstruktør i Danfoss.
Han fortsætter:
- Før var vi lidt låst, fordi det kun var industriteknikere, der kunne blive produktionsteknikere. Men det er rigtig dejligt, at vi har fået den mulighed nu. EUC Syd skal have stor ros for det gode samarbejde i den sammenhæng, siger Tage Hamann.
Et stik dybere
Kaj Killendahl Mogensen har taget hele sin uddannelse hos Danfoss. Han begyndte for fem år siden som automatikmontør og fik med tiden mere og mere mod på at bygge ovenpå uddannelsen.
- Det er viden, jeg godt kan lide. På specialet får man blandt andet viden om økonomi og firmastruktur. Og så stikker man lidt dybere teknisk og bliver et trin mere nørdet end ellers, siger Kaj Killendahl Mogensen, der er ansat i samme afdeling, som han er udlært, men i dag med titlen som produktionstekniker.
- Jeg har ansvar for et område i produktionen, hvor jeg sørger for at overholde kvalitet, sikkerhed og kontrolplaner. Jeg planlægger det overordnede og skal have styr på både risikovurdering, indkøring af maskiner og kommunikationen med produktionsfolkene, siger Kaj Killendahl Mogensen.
Sammenhæng mellem produktionsudstyr og data
Jonas Pedersen fremhæver også den dybere tekniske forståelse som en af fordelene ved automatiseringsteknikerspecialet.
- Uddannelsen har hjulpet mig til at få rigtig godt styr på sammenhængen mellem produktionsudstyr og de større systemer, hvor vi logger og indsamler data. Det er det, vi kalder industri 4.0. Du lærer helt ned i detaljen, hvordan maskinen er programmeret, og hvilke værktøjer du kan bruge til at frigive data, som kan bruges et andet sted. For eksempel til fejlfinding, siger Jonas Pedersen.
Han er stadig ansat som automatiktekniker, men med en mere projektorienteret profil end før.
Regner med at uddanne flere fremover
Der er allerede to nye automatiseringsteknikere under uddannelse hos Danfoss, og lærlingeinstruktør Tage Hamann håber, at det kan blive ved sådan.
- Vi regner med at have to-tre automatiseringsteknikerlærlinge i gang løbende, siger han.
I alt er der 48 automatikteknikerlærlinge i Danfoss Danmark. Og det er i den flok, at Tage Hamann håber at kunne sælge budskabet om specialet til et par af lærlingene.
- Vi har halvårlige samtaler med automatikteknikerlærlingene, og dem der har vilje og gåpåmod, foreslår jeg, læser videre, siger Tage Hamann.
Samlet tager uddannelsen til automatiseringstekniker fem år.