23948sdkhjf

Danskere bygger verdens største testfacilitet til bølgekraft

Danske Floating Power Plant bygger verdens største testanlæg til bølgekraft i form af et såkaldt Power Take Off-system (PTO).

Det sker i samarbejde med Fritz Schur Energy, Seasystems og Aalborg Universitet og med en støtte på 10,81 millioner kroner fra EUDP. 

Anlægget skal blandt andet bruges til at validere designet for det PTO-system, der er udviklet til Floating Power Plants første kommercielle projekt - det kombinerede bølge- og vind-anlæg - der lægges ud ved Gran Canaria i 2022.

Anlægget skal stå i Nakskov og i de to år, hvor Floating Power Plant tester ved Gran Canaria skal anlægget bruges til tørtest og validering.

- Vi tester simpelthen noget i virkeligheden og tager det tilbage til laboratoriet, som er anlægget i Nakssov. Vi ændrer på fejl onshore inden det køres ud offshore, fortæller Nis Ebsen, lead electrical engineer hos Floating Power Plant.

Det er ikke første gang, at Floating Power Plant kører såkaldt tørtest.

- Vi har lavet tørtest før. Vi laver en indkøring på land og slæber så det hele ud på havet og tester det der. Vi har tidligere lavet en testrig i noget mindre størrelsesorden, men den er vi vokset fra. Den her bliver samme effektstørrelse som det anlæg, vi sætter ud ved Gran Canaria, siger Nis Ebsen.

Ikea-test

Det EUDP-støttede projekt har til formål at opskalere og færdiggøre det detaljerede design for et fuldskala bølgekraft PTO-system.

- Vi joker tit med at PTO-testriggen er en stor Ikea-test. Ved at udsætte vores teknologi for de værst tænkelige forhold på land, før vi skal ud på havet i fuld skala, kan vi reducere risikoen betydeligt i vores kommercielle projekter. Bevillingen fra EUDP er vigtig for os. Projektet skal validere vores bølgeenergi-teknologi og hjælpe med at certificere den. Det er altafgørende for at fjerne risiko i de kommercielle projekter, vi er på vej ind i, siger Anders Køhler, der er direktør i Floating Power Plant.

Test på land og i vand

I testriggen bruges et stort hydraulikstempel til at simulere bevægelserne fra bølger, der rammer anlægget. Dette muliggør grundig afprøvning af PTO-systemet på land. 

- Vi har udviklet et bølgeenergisystem sammen med vores partnere, som vi er meget stolte af. Vi har set systemet virke både i laboratoriet og i en halv skala test på havet. Dette projekt hjælper os med at få vores teknologi ud i virkeligheden – i sidste ende er det dét, der tæller, siger Nis Ebsen,

Aalborg Universitet, der deltager i projektet, har fulgt udviklingen i bølgekraft i mere end 20 år, og lektor Morten Kramer ser stort potentiale i projektet.

- Projektet forventes at kunne knække en af de store nødder, som hidtil har hindret bølgekraft-teknologien i at være en del af vores energiforsyning, siger Morten Kramer. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125