23948sdkhjf

Haps! Nu napper robot flaskerne hos microbryggeri

I Billund ligger Dansk Mjød, som siden 1994 har produceret varianter af klassisk vikingeøl - mjød - til nysgerrige tørstige danske og udenlandske ganer.

Nu har bryggeriet fået sin første robot, og den er installeret af automationshuset Technicon. Det oplyser de to parter i en pressemeddelelse.

For den i dag tre mand store virksomhed handler effektiv produktion især om et kontinuerligt og stabilt flow uden afbrydelser eller forsinkelser. Virksomhedens kunder skal være sikre på at både kvaliteten, smagen og leveringen er høj og stabil. Er den ikke det, risikerer forretningsmodellen hurtigt at smuldre uanset øllets fortræffeligheder.

For et bryggeri er flasker et indlysende kerneelement i virksomhedens ølproduktion. Dagligt skal brygmester Michael Brogaard eller en af de ansatte bl.a. sørge for tomme flasker føres fra palle til bånd på den begrænsede produktionsplads. Det er manuelt arbejde, og flaskehåndtering kræver en pæn del fysik.

Ikke mindst bliver ryg- og armmuskler løbende testet, når flasker skal fra palle til bånd, og hvis en af virksomhedens tre medarbejdere er syg, påvirker det hele virksomhedens flow, leveringssikkerhed, drift og økonomi. Det er dette usikkerhedselement, som brygmester Michael Brogaard ønskede at gøre noget ved med investeringen i en robot.

Specifik gribeværktøj

Den fleksible automationsløsning består af en UR10e cobot, som er en vertikal liftstand og et emnespecifikt griberværktøj samt en styrepult til UR controller og teach pendant. Den fleksible løsning håndterer virksomhedens depalleteringsopgaver og sikrer at de tomme flasker placeres korrekt på bånd.

Dermed er det ikke længere stifter og brygmester Michael Brogaard eller en af de to ansatte, som skal føre de tomme flasker fra palle til bånd i dagens løb. Det klarer UR-cobotten, som med en løfteevne på 10 kg. og en rækkevidde på 1300 mm. er skabt til at overtage de monotone opgaver.

- Som microvirksomhed er man bare sårbar over for stort set alle typer udsving. Vi har ikke en stab eller en buffer at trække på, siger Michael Brogaard, der nævner at frem for at betragte UR-cobotten om en teknologiløsning ser det som en fremtidsinvestering i udvidet sikkerhed, siger Michael Brogaard i en pressemeddelelse.

Han uddyber.

- At tømme paller er ikke det mest spændende i verden. Det er faktisk en træls opgave, som binder alt for store kræfter i en lille virksomhed som vores. Og vi ville klart foretrække at løse mere kerneværdiopgaver i stedet. Derfor gik vi i lag med cobotten. Den vil forhåbentligt give os kapacitet, styrke vores omstillingsevne og forbedre vores mulighed for at realisere det skaleringspotentiale, der ligger i et nicheprodukt som vores, lyder det fra Michael Brogaard.

Fugle på taget

Det er for relativt nyligt at cobotten er kommet på plads og i gang. Derfor er resultaterne endnu ikke andet end fugle på taget. Men har det været enkelt og nemt at få en cobot ind i produktionen?

Michael Brogaard tøver før svaret falder.

- Jeg ville lyve, hvis jeg påstod at det var nemt at satse på cobots for os. Vi vidste intet - ligesom i intet - om robotter inden vi fik cobotten ind i vores produktion. Så det har da betydet en kulturændring, at den nu er en del af virksomheden. Tror man at cobots tilpasser sig produktionen, må man tro om. Vi har selv måtte tilpasse vores procedurer efter cobotten, så det har da været en udfordring, som vi skal lære at håndtere, siger brygmester Michael Brogaard.

Artiklen er en del af temaet Industri&fødevarer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105