23948sdkhjf

Mistanke om kinesisk spionage i dansk vindindustri

Ifølge FBI og flere efterretningstjenester bruges det kinesiske talentprogram 1.000 Talenter, der rekrutterer forskere, til at tilegne sig vestlig viden og begå industrispionage. 

Det skriver Politiken.

Mindst 30 danske forskere er rekrutteret via programmet, heriblandt er der mindst otte vindenergiforskere, der er tilknyttet tre danske universiteter samt Vestas og Simens Gamesa.

Det er fuldt ud legitimt at være med i talentprogrammet, så længe man er åben om det. Men en del forskere fortier rekrutteringen for deres vestlige arbejdsgiver. 

Tre af forskerne har i flere år fortsat arbejdet i Danmark samtidig med, at de var ansat i Kina under talentprogrammet. De oplyste aldrig deres danske arbejdsgiver om rekrutteringen. 

Rekrutteringerne bekymrer administrerende direktør i Wind Denmark, Jan Hylleberg.

- Hvis der er tendenser til industrispionage gennem det her talentprogram, så har jeg en forventning om, at PET og FE (efterretningstjenesterne, red.) allerede sidder og kigger ned i det her. Danske virksomheder skal kunne stole på, at hvis de betaler et universitet for at forske, så er den intellektuelle ejendomsret også beskyttet, siger Jan Hylleberg til Politiken.

Politiken har identificeret forskerne på baggrund af officielle kinesiske rekrtteringslister samt oplysninger fra kinesiske universiteters hjemmesider. Syv ud af otte forskere er kinesiske statsborgere. 

Fem af forskerne oplyser på deres CV, at de har haft tilknytning til Vestas, der dog ikke vil forholde sig konkret til sagen lige nu. Dog opfordrer vindenergi-giganten i en mail til Politiken til, at regeringen tager truslen alvorligt, hvis Danmark fastholde sin position inden for vindenergi og den grønne omstilling. 

Originalartikel: https://politiken.dk/indland/art8186973/Kina-hyrer-vindm%C3%B8lleforskere-via-talentprogram-som-bliver-mist%C3%A6nkt-for-industrispionage

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.252