23948sdkhjf

Ballademageren blev direktør: Fandt vejen på familiens maskinfabrik

Han var en vildbasse og ballademager som dreng, men han havde en vanvittig interesse i teknik og endte som direktør på en højt specialiseret maskinfabrik.

Det er i korte træk historien om Mads Strøjer Rasmussen, der i dag tredjegenerationsejer og direktør for den specialiserede maskinfabrik Odin Engineering i Slagelse

Mads Strøjer Rasmussen har netop rundet de 50 år, og i den anledning har Odin Engineering udsendt historien om direktøren, der fandt sin vej på familiens maskinfabrik.

Med på fabrikken som seks-årig

Det hele begyndte i I 1977, hvor Gorm Rasmussen for første gang tog sin dengang seks år gamle søn Mads med til Odin Engineering i udkanten af Slagelse, måske fordi mor Ellen trængte til lidt ro i hjemmet.

Mødet med den maskinvirksomhed, som faren var direktør for, og som farfaren Niels Rasmussen havde etableret i 1961, skulle vise sig at blive helt afgørende for Mads’ liv. Han havde på det tidspunkt svært ved at indordne sig i skolen og alle andre steder, han kom, og beskriver sig selv som et diagnosebarn.

- Jeg kunne ikke sidde stille som barn. Jeg var en vildbasse og en ballademager. Desuden interesserede jeg mig for teknik på et ret højt niveau, hvilket der ikke var mange venskaber i, fortæller han.

Og forklarer, at faren var på samme måde som dreng og ung.

- Han var også træls i skolen. Han sprang et fysiklokale i stykker. Og jeg har to drenge, der har ADHD, så man må sige, at det ligger til familien, siger Mads Strøjer Rasmussen.

Et fristed og en legeplads

Men hvor Mads Strøjer Rasmussen i andre sammenhænge var uregerlig og havde svært ved at tøjle sin energi, blev Odin Engineering et fristed og en legeplads, hvor han brugte alle sine timer på at undersøge maskiner og komponenter.

Han fik hurtigt, sin unge alder til trods, stor indsigt i den tekniske verden, særligt fordi hans far delte ud af sin viden og begejstring for teknik og maskiner.

- Jeg kunne høre forskel på en langsnudet og kortsnudet lastbil fra Scania, og jeg interesserede mig for, hvordan kommunen anlagde naturgasforsyningen til borgerne. Jeg tog med far på besøg hos landmænd og fiskere i weekender og sommerferier for at servicere maskiner og fik dermed indblik i arbejdet med Odin’s kunder, hvor jeg også fik lov at komme med for at holde og hente dele i varevognen, siger han.

Han begyndte i lære hos Nilpeter, som producerer trykmaskiner, i 1986. Han fik top-karakterer på svendebrevet, og sideløbende lærte han CNC-maskinernes engelske manualer udenad. Når han så havde fri, smuttede han 400 meter ned ad vejen og tog aftenholdet på Odin. Når der var lidt ledig tid, kunne han finde på at optimere grundparametrene i CNC-fræserne på fabrikken uden at spørge nogen om lov.

Hjem til Odin i 2001

Mads Strøjer Rasmussen skulle i hæren efter endt skolegang, og det blev hos ingeniørtropperne i Aalborg. Efterfølgende meldte han sig frivilligt til sergentskolen og tog til sidst en lederuddannelse. Efter to år i hæren gik turen til ingeniørstudiet i Odense, hvor han blev uddannet maskiningeniør i 1999. Efter nogle år hos Rockwool gik turen hjem til Odin Engineering i 2001, hvor han har været lige siden.

Det spor, Mads Strøjer Rasmussen gik ind på, da han tog sine første skridt på maskinfabrikken som seksårig, har han aldrig forladt.

Passionen for maskiner, teknik og familievirksomheden ligger i hans DNA, og det har også altid ligget i kortene, at han en dag skulle overtage virksomheden. Men generationsskiftet var ikke helt let. Det trak ud pga. lovgivning og både far og søns intense fokus på maskinbyg. Da generationsskiftet var gennemført, tog Mads en beslutning om, at Odin Engineering skal drives af flere.

- Jeg har heldigvis indset, at jeg skal passe på ikke at påvirke kulturen for meget med min stil. Jeg har et højt engagement og endnu højere tempo, så det er vigtigt at have nogen, som kan holde Odin på jorden, siger han.

Professionel bestyrelse

Derfor har han etableret en professionel bestyrelse og et ledelseslag med kompetente personer, så han ikke behøver at have en mening om alt. Han bidrager i stedet til forretningen og særligt til den daglige drift som mentor og teknisk inspirator. Og han har fundet ud af, at tingene fungerer rigtigt godt på denne måde. Selv om han har ændret den ledelsesmæssige kurs hos ODIN, så er der flere af datidens principper for Odin, som han holder fast i:

- Odin skal ikke være en flashy virksomhed. Odin opnår sine gode kunderelationer på baggrund af et ry for at være en loyal og værdifuld samarbejdspartner for industrivirksomheder. Det vigtige er ikke, om overskuddet ryger op over skyerne. Det vigtige er, at der er et halvt hundrede medarbejdere, der er stolte over at være med til at udvikle helt unikke og forretningskritiske maskiner til vores kunder, som forventer en gennemtænkt og unik løsning til deres produktion og virksomhed. At Odin er en legeplads for kloge hoveder og kloge hænder, dét tæller mest for mig.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078