23948sdkhjf

Priess får tysk gennembrud

Fjernvarmeselskabet BTB Berlin skulle levere varme til to nye boligområder i yderkanten af deres fjernvarmenet. Trykket skulle øges for at levere den nødvendige kapacitet og en stabil forsyning til Köpenick Nord og Wasserstadt Spindlersfeld, som er navnene på de nye områder.

- Vi havde behov for at levere 3,5 MW til de to nye beboelser, og de ligger i periferien af vores fjernvarmenet. Derfor var det nødvendigt at kunne øge både fremløbs- og returtrykket, siger Martin Loske, diplomingeniør hos BTB-Berlin.

De tyske ingeniører fandt svaret i Danmark.

Plug-and-play pumpestation fra danske Priess

Løsningen blev en plug-and-play pumpestation fra Priess A/S i Vinderup mellem Skive og Holstebro. Den består af et kundetilpasset teknikhus med et booster-system på to 100 procents pumper, det vil sige redundante pumper for at skabe forsyningssikkerhed. De yder hver 135 m3/timen og et tryk på 4 bar.

Løsningen inkluderer desuden flow- og energimåling i returledningen, og det hele har en PLC-styring, som kommunikerer op mod BTB Berlins centrale styrings- og overvågningssystem (SRO).

Pumpestationen blev leveret nøglefærdig, transporteret på lastvogn fra Vinderup, og installeret på en fundamentplade på få timer i Rudower Strasse i bydelen Köpenick, hvor den efterfølgende blev tilsluttet fjernvarmenettet. Selve teknikhuset har et beskedent fodaftryk med dimensionerne 6000 x 3400 x 2800 mm.

- Det er et regulært gennembrud for os på det tyske marked, fortæller Carsten Skov, markeds- og forretningsudviklingschef hos Priess, og fortsætter:

- Vores plug-and-play pumpestationer reducerer investeringsbehovet, har en kort tilbagebetalingstid, mindsker energiforbruget og sparer CO2, og det er tyskerne lydhøre over for.

Stort potentiale

Der er et stort potentiale for at udvikle fjernvarmen i Tyskland, som i dag kun forsyner 14 procent af husstandene. Det tilsvarende tal er 65 procent i Danmark.

I den store delstat Baden Württemberg har man netop vedtaget en ny klimalov, der stiller krav om obligatorisk varmeplanlægning i 103 byer, med i alt 5 millioner indbyggere. Byerne skal finde grønne alternativer til fossil varme, og her står fjernvarme som en potentiel nøglespiller. 

Derfor har Energistyrelsen og den danske ambassade i Berlin i de sidste tre år samarbejdet med Baden-Württembergs Ministerium for Miljø, Klima og Energi om at udveksle erfaringer om netop grøn omstilling af varmesektoren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094