23948sdkhjf

Robotvirksomhed: Vi ville gerne have jagtet de her penge i Danmark

Den danske robotvirksomhed Kobots er ved at rejse mere end 10 millioner kroner via den britiske crowdfundingportal Seedrs.

En manøvre de ikke kunne have gjort i Danmark, fordi reglerne herhjemme hindrer virksomheder i at rejse penge på såkaldt aktiecrowdfunding, hvor andele i virksomheden udbydes uden minimumsbeløb til offentligheden.

Men havde det været muligt, ville virksomheden gerne have arbejdet på dansk jord.

- Det korte svar er helt klart, at ja, det ville vi gerne have gjort i Danmark, siger administrerende direktør i Kobots Peter Hartvigsen.

Han fortsætter:

- Når det er sagt, så ledte vi efter en etableret platform at crowdfunde på, og selv hvis de kom til Danmark nu eller næste år, så ville der gå lidt tid, før de var modne nok og havde det netværk, vi ledte efter, siger Peter Hartvigsen.

Frygter tab af arbejdspladser

Så nu crowdfunder Hartvigsen og Kobots uden for landets grænser, hvilket også er tilfældet for andre virksomheder, der gerne vil rejse penge på utraditionel vis.

Og det ærgrer Dansk Industri, der er bange for, at udlandet render med de gode, danske erhvervssucceser.

- Risikoen er, at der forsvinder vækst og danske arbejdspladser til udlandet, hvis interessen ude er så overvældende at virksomheden har fordel af at flytte til det marked. Det ville være ærgerligt, siger Sine Linderstrøm, der er fagleder for startups og iværksætteri under DI.

Den bekymring deler Peter Hartvigsen.

- En crowdfunding på dansk jord ville gøre det nemmere at få de danske investorer. Men rent samfundsmæssigt er det synd, at vi og virksomheder, der ligner os, ofte er nødt til at tage til udlandet, fordi det kan betyde, arbejdspladser forsvinder, siger Peter Hartvigsen.

Nye EU-regler

Der findes fire typer af crowdfunding, og tre af dem udbydes i Danmark, mens den fjerde type – aktiecrowdfunding – i praksis ikke finder sted i Danmark på grund af begrænsninger i selskabsloven.

Det betyder, at anpartsselskaber ikke kan henvende sig på en crowdfundingplatform og søge investorer offentligt. Det er alene aktieselskaber, som har den mulighed. .

Den 11. november træder nye EU-regler i kraft, der giver platforme på tværs af EU lov til at operere i alle EU-lande, hvilket forventes at trække flere crowdfundingselskaber til Danmark.

DI har sendt en række anbefalinger til regeringen for at få reglerne ændret, så  danske iværksættere  kan få mulighed for at laveaktiecrowdfunding.

Tilbagemeldingen fra Regeringen er, at man vil arbejde for at få indført den ønskede lovændring, men at den endelige model afhænger af de kommende iværksætterforhandlinger. Et lovforslag om dette forventes at kunne fremsættes i januar 2022 og – hvis det vedtages – at træde i kraft i januar 2023.

Det er selvfølgelige positivt, set med DI-briller, men de nye regler fra EU træder i kraft i november, hvor der stadig er 14 måneder til 1. januar 2023.

- Man kan godt sige, at tiden arbejder lidt imod os. Andre lande, hvor der ikke er den samme hindring i selskabslovgivningen for deres anpartselsskaber kan hurtigere høste fordelene af den nye EU-forordning, siger Sine Linderstrøm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094