Nye laserteknikker til metalindustrien
Med nyt topmoderne laserlaboratorium med sjælden fiberlaser vil Aalborg Universitet bidrage med nye anvendelsesmetoder for laserteknologi. Universitetet opfordrer nu virksomhederne til at komme med deres laserprojekter.
- Vi har arbejdet med svejsning og andre processer i mange år. Og der har vi set, at laser er en proces i kraftig udbredelse, så vi vil gerne være med til at forske i noget, der er i vækst, siger Morten Kristiansen, lektor på Institut for Mekanik og Produktion, til Ingeniøren.
For at universitetet kan udvikle laserteknologien i en retning, som metalindustrien får gavn af i produktionen, beder instituttet nu industrien komme med deres udviklingsprocesser, problemstillinger og udfordringer, så processerne kan testes i praksis.
- Virksomhederne kan komme med en problemstilling, og så kan vi finde ud af, om vi skal køre et flerårigt forskningsprojekt, et studenterprojekt eller et testprojekt i samarbejde med virksomheden, siger Morten Kristiansen til Ingeniøren.
Samarbejde i fuld gang
En af de virksomheder, der vil få gavn af det nye laboratorium, er pumpevirksomheden Grundfos.
- Jeg er rigtig glad, for jeg har ventet længe på, at der kommer nogle, der har noget udstyr, som vi kan bruge til noget. Det, vi hidtil har haft i Danmark, er af mere eller mindre ældre dato, siger senioringeniør hos Grundfos, Jens Vestergaard Boll, ifølge Ingeniøren.
Også Bang & Olufsen får gavn af laboratoriet. Virksomheden er lige nu med i et studenterprojekt og har derudover ifølge Ingeniøren indledt et forskningsprojekt med blandt andre stålvirksomheden Ib Andresen om anvendelse af laserskæring i stedet for at standse huller på deres produktionslinje.