23948sdkhjf

Robotsælgerens klare budskab: Frigiv tid til CNC-programmering

- Det er altså bare med at komme i gang!

Sådan lyder det fra Channel sales manager Henrik Christensen fra automationshuset Technicon. Den klare besked er målrettet de mange små og mellemstore danske maskinfabrikker, der stadig har fravalgt robotter i produktionen.

For de robotløse risikerer at blive de ordreløse, hvis vi kigger lidt frem i tiden.

- Det er nu, mens man har de dygtige folk i produktionen, at man skal gå i gang med at automatisere. Så man får medarbejdernes viden med ind i de her projekter, siger Henrik Christensen, der mener, at alle som minimum skylder sig selv at indhente viden om mulighederne, før man vælgerne robotterne fra.

Mangel på faglærte

For med de modulopbyggede cobot-systemer er det i dag nemmere end nogensinde at få de mekanisk hjælpende hænder i gang i fabrikshallen.

- Der er lige nu enorm mangel på faglærte til CNC-programmering, og så nytter det altså ikke at have en mand stående og putte emner ind i maskinerne, siger Henrik Christensen.

Han peger på, at langt de fleste emner i dag ligger i vægtklassen op til 10 kilo og bliver lagt i maskinerne manuelt. Det er emner, der sagtens kan håndteres af en mindre robotarm og et modul, som ifølge Henrik Christensen kan komme op at køre i løbet af seks uger.

Dermed vil der med kort varsel blive frigivet værdifuld arbejdskraft.

- Der er virkelig stor mangel på arbejdskraft indenfor spåntagning og svejsning, og det værste er, at flere maskinfabrikker er nødt til at sige nej til ordre i øjeblikket, simpelthen fordi de ikke har kapaciteten og medarbejderne, siger Henrik Christensen, der selv er udlært maskinarbejder og har svært ved at acceptere de undskyldninger, der holder industrivirksomheder fra at automatisere eller som minimum undersøge potentialet for automation.

For i dag kan robotterne udløse gevinst på selv små serier.

- En robot skal kunne stilles hurtigt om, det er klart, og det kan de modul-løsninger, der leveres i dag. Algoritmen til samspillet mellem CNC-maskinen og robotten ligger i modulet, og der kan lynhurtigt skiftes værktøj på selve robotten, siger Henrik Christensen.

Verden forandrer sig

Henrik Christensen vurderer helt overordnet, at rigtig mange beslutningstagere i industrien stadig hænger fast i en forestilling om, at robotter og automation ikke er noget for dem.

- Kunderne skal lære, at verden ser anderledes ud nu. Og når vi har været fordi og vist vores løninger, så har kunderne ofte en helt anden indstilling. De bliver overraskede, siger Henrik Christensen, der også afviser argumentet om, at "det er for".

For nu er robotterne faldet i pris, og finansieringsmulighederne er mangfoldige.

- Hvis jeg kommer ud til en virksomhed med fire ansatte og en mindre samling CNC-maskiner, så er det klart, at det kan være voldsomt at investere i en robot-løsning til en halv million kroner. Men når vi så tilbyder, at virksomheden kan leje robotten for 7200 kr. om måneden, så er billedet jo et andet. Så svarer det til prisen på en vikar i fire dage, påpeger Henrik Christensen.

Han opfordrer til, at alle virksomheder som minimum tager skridtet og siger ja til en indledende uforpligtende og gratis snak om muligheden for at automatisere.

- Det er faktisk synd for de, der ikke har robotter. De skal komme ud af røret, og de skal om ikke andet lytte til, hvad der er muligt. Vi kan jo også se, at de større serier vender tilbage til Danmark, og det passer rigtig godt til automation. Så der er et kæmpe boom lige nu i opgaver, og det skal vi gribe. Hvis industrien rykker på det her nu, så ser det rigtig positivt ud i fremtiden, siger Henrik Christensen.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125