23948sdkhjf

Rumænere redder virksomhed ud af jobkrise efter "det vildeste år"

Industrivirksomheden HAI Horsens fik med hjælp fra en rumænsk studerende tilstrækkeligt med arbejdskraft efter turbulent periode under coronakrisen

Det har været det vildeste år, jeg nogensinde har prøvet.

Sådan lyder det fra Jan Rohdemejer, administrerende direktør og medejer af den familieejede virksomhed HAI Horsens, når han sætter ord på tiden med coronakrise. Og det er ikke uden grund. For når han ser tilbage på de seneste 10 måneder, har det været en særdeles turbulent periode, hvor en rumænsk marketingstuderende kom til at spille en uventet rolle. Det skriver erhvervsmediet DI Business.

Virksomheden har i 65 år specialiseret sig i at overfladebehandle aluminium til kunder i en bred vifte af brancher. Det gav før pandemien job til 180 medarbejdere, hvoraf en stor del var ufaglærte. Men da krisen i 2020 lukkede alt ned, lukkede det også for ordrebøgerne, og Jan Rohdemejer blev derfor nødt til at afskedige hver tredje medarbejder.

- Men stilstanden blev jo meget kortvarig, for efterspørgslen kom så hurtigt tilbage, at vi fik et problem med at skaffe folk nok. Det er nu løst. I dag har vi 165 medarbejdere, fordi vi heldigvis har været i stand til at få mange fra Rumænien til at bosætte sig i Horsens-området, fortæller Jan Rohdemejer.

Kvik rumænsk studerende

At det blev netop rumænere, der hjalp HAI Horsens ud af problemerne med mangel på arbejdskraft, skyldes især én ting. Virksomheden havde forinden, uden det store held, kontaktet jobcentre i seks EU-lande. Men heldigvis havde virksomheden en marketingstuderende fra Rumænien i praktik.

- Og da hun hørte om vores udfordringer, tilbød hun at hjælpe. Via de sociale medier og netværk fik vi op mod 100 ansøgere i løbet af sommeren. Vi endte med at afholde to jobevents, hvor vi ansatte knapt halvdelen, som siden har slået sig ned her i området, fortæller Jan Rohdemejer.

Turbulente måneder

HAI Horsens har mange ufaglærte, hvor det kan synes relativt enkelt at sætte de nye ansatte ind i det praktiske arbejde. Men helt så enkelt har det ikke været.

- At skulle have så mange mennesker ind og ud af virksomheden i løbet af halvandet år har været turbulent. Det har trukket tænder ud, for ingen af dem vi sagde op under corona, er kommet tilbage, fortæller Jan Rohdemejer, og fortsætter:

- Det har naturligvis taget tid at oplære de nye i selve arbejdet, mens alt foregår på engelsk. Det positive er, at langt størstedelen nu bor her i området – og gerne vil blive permanent i Danmark.

Oplæring og integration

En del af oplæringen hos HAI Horsens er også at forstå, hvordan det danske arbejdsmarked og arbejdsmiljø er skruet sammen. Flere har dårlige erfaringer fra andre arbejdsgivere rundt i Europa, og derfor har der været en opgave i at forklare den danske model, hvor alt er organiseret med overenskomst, pension og arbejdstider. Og så er lønnen højere end i Tyskland, siger direktøren. 

- Men nogle udenlandske medarbejdere tænker anderledes på flere områder. Eksempelvis har det været svært for mange at forstå, hvad en dansk tillidsmand er. I deres hjemland kan tillidsmanden være en spion for ledelsen. Det har krævet nogle forklaringer at få alle til at forstå, at tillidsmanden er på deres side, fortæller Jan Rohdemejer.

Nu handler det også om at få de mange nye medarbejdere integreret bedre i Danmark. Og her er virksomheden i dialog med Horsens Kommune.

- Det handler om danskundervisning, men også om socialt at mødes og blive del af det lokale liv, hvor man kan være medlem af brugsforeningen eller idrætsforeningen. Det er vigtigt for integrationen, at hele familien bliver involveret, og ikke kun den enkelte medarbejder, når tilflyttere planlægger at blive fast i Danmark, siger Jan Rohdemejer.

HAI Horsens har stadig brug for flere medarbejdere. Nu drejer det sig om at få flere faglærte, ingeniører og folk med ledelseskompetencer. Og de stillinger kan blive lidt udfordrende at besætte, specielt i en tid med generel mangel på medarbejdere, vurderer Jan Rohdemejer.

22.000 rumænere har job i Danmark

HAI Horsens er ikke den eneste danske virksomhed, der har fået blik for medarbejdere fra Rumænien. Nu har danske virksomheder i alt omkring Danmark 22.000 rumænske ansatte mod omkring 14.000 for fem år siden.

- Det er faktisk et af de lande, som vi rekrutterer flest fra til det danske marked. Det er gået rigtigt flot fremad, siger vicedirektør i Dansk Industri Steen Nielsen, og tilføjer:

- Internationale medarbejdere bliver nøglen til den videre fremgang på det danske arbejdsmarked. Og er især altafgørende nu hvor ledigheden er historisk lav og virksomhederne står og mangler arbejdskraft her og nu.

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078