Manglen på arbejdskraft i dansk industri når nye højder
Manglen på arbejdskraft i industrien i Danmark nåede i januar det højeste niveau nogensinde.
Det viser Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for januar. Barometeret er baseret på svar fra virksomheder.
I januar meldte 42 procent af virksomhederne i industrien om mangel på hænder. Det er en stigning fra 38 procent i slutningen af 2021.
Manglen er mest udtalt i maskinindustrien samt på virksomheder inden for fødevarer, drikkevarer og tobak. Her mangler mere end 60 procent af virksomhederne arbejdskraft.
I byggebranchen er det 46 procent af virksomhederne. Det er lidt lavere end rekordniveauet i efteråret.
Manglen på arbejdskraft i industrien er ifølge vicedirektør i Dansk Industri (DI) Steen Nielsen med til at bremse produktionen hos mange virksomheder.
- Vi står i en situation, som vi ikke tidligere har prøvet, med så udbredt en mangel på medarbejdere i alle brancher.
- Manglen på medarbejdere begrænser produktionen og forhindrer virksomhederne i at tage nye ordrer ind. Dermed går vi glip af værdifuld vækst i Danmark, siger han i en skriftlig kommentar.
Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, mener, at væksten i år kunne være højere, hvis der var mere arbejdskraft.
- Det er hårdt for mange virksomheder, men det er ikke i sig selv en dårlig ting, at økonomien kører helt ud til kanten af det mulige.
- Det trækker folk på kanten af arbejdsmarkedet ind, og det tvinger virksomhederne til at tænke nyt og få mere ud af arbejdskraften. Det er den måde, vi på længere sigt kan øge velstanden.
Det er dog ikke helt risikofrit, lyder det fra cheføkonomen.
- Risikoen er bare, at presset udløser en overophedning af økonomien, som lægger grunden til den næste krise, siger han i en skriftlig kommentar.
Regeringen præsenterede fredag i sidste uge en politisk aftale, der skal være med til at sikre flere hænder på arbejdsmarkedet.
Det sker blandt andet ved at sænke dagpengesatsen for nyuddannede og give folkepensionister lov at arbejde ved siden af uden at blive modregnet i ydelserne.
Tiltagene kan efter planen tidligst træde i kraft i oktober.
/ritzau/