23948sdkhjf

Salget af landvindmøller i Danmark er gået i stå

Udbygningen med landvind i Danmark vil stoppe i løbet af 2022 og været helt gået i stå i 2023.

Det skriver Wind Denmark, der har foretaget en opgørelse over salget af møller fra Siemens Gamesa og Vestas, i en pressemeddelelse. 

Konkret er der kun solgt tre landvindmøller med en samlet kapacitet på 11 MW i 2021.

Baseret på opgørelsen fra de to vindmølleproducenter, ventes de tre vindmøller solgt i 2021 at være sat op i efteråret 2022.

Derefter forventer Wind Denmark, at udbygningen med landvind vil stoppe i en årrække pga. ukendte regler for nettilslutning og lange leveringstider på komponenter til nettilslutninger, som kan være helt op til 1½ år.

Regler om nettilslutning

Baggrunden for den udvikling i salget af landvindmøller er de forestående regler for nettilslutning, der blev vedtaget med revisionen af elforsyningsloven kort før jul.

- Det er nogle meget mørke udsigter for landvind, som vi ser ind i, og som kun kan betyde en øget risiko for manglende opfyldelse af vores klimamål og den grønne omstilling herhjemme. Landvind er afgørende for at omstille vores energisystem, og derfor har vi ikke råd til den nuværende ”stop and go”-politik og slet ikke en total opbremsning, som vi ser ind i. Det er meget alvorligt, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark, og fortsætter:

- Vi bryster os af at være et foregangsland, når det handler om vindenergi, men det er desværre meget svært at få øje på med de indførte regler, der vil betyde en meromkostning for vindmølleopstilleren på op til 1 million kroner per megawatt landvind opført. Set i forhold til de seneste politiske udmeldinger om at gøre sig uafhængig af russisk gas, så er paradokset endnu større.

Wind Denmark har tidligere beregnet, at der skal opstilles, hvad der svarer til 700 MW landvind årligt for at nå målene i 2030. I 2021 blev der sat 149 MW op. I 2022 forventes tre yderligere projekter opført med en kapacitet på knap 100 MW foruden de 11 MW, der blev solgt i 2021. På grund af de lange leveringstider på komponenter til nettilslutning forventer Wind Denmark, at udbygningen med landvind stopper helt op i 2023 og 2024.

Realiteten matcher ikke ministersvar

Den 1. februar svarede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen på et spørgsmål fra de konservatives energiordfører Mona Juul om konsekvensen af afskaffelsen af udligningsordningen for nettilslutning af vedvarende energi i klimaaftalen fra 2020.

Hertil svarede ministeren, at ”… l forudsætninger for Klimastatus og -fremskrivning 2022 (KF22) fremgår, at afskaffelsen af udligningsordningen og den usikkerhed, der eksisterer omkring niveauet for de forventende producenttariffer fra 2023 forventes at medføre en midlertidig nedgang i udbygningen på den helt korte bane i 2022-2023, men at projekterne i pipeline forventes etableret på et senere tidspunkt og indgår i udbygningen i 2024-2025.”

Den nye opgørelse fra Wind Denmark af branchens salg af møller i 2021 viser imidlertid, at der ikke er tale om en nedgang, men et stop for udbygningen.

- Jeg tror ikke, at ministeriet og ministeren er helt oplyste om det marked, som vi andre ser ind i. Det er et bemærkelsesværdigt svar, da det er langt fra den virkelighed, som vi i branchen selv venter. Afskaffelsen af udligningsordningen som led i den nye elforsyningslov har en meget tydelig og negativ konsekvens og stopper udbygningen i en periode, og det synes jeg, at vores rundspørge tydeligt viser, siger Jan Hylleberg.

Nye betalinger for nettilslutning

Opbremsningen i udbygningen med landvindmøller i Danmark skyldes afskaffelsen af udligningsordningen, der siden 1990’erne har sikret udbygningen af det kollektive elnet ved nettilslutning af nye vindmøller og solceller. Afskaffelsen medfører nye betalinger for vindmøller og solceller ved nettilslutning. Disse nye betalinger til netselskaber og statslige Energinet er endnu ikke fastlagte og forventes tidligst at være på plads i slutningen af 2022.

- Afskaffelsen af udligningsordningen har to effekter: Usikkerheden medfører en udbygningspause på flere år, men de nye betalinger i sig selv vil også gøre mange projekter økonomisk umulige at gennemføre. Dette er et resultat af klimaaftalen fra 2020, men heldigvis har Folketingets partier muligheden for at kunne modvirke opbremsningen i udbygningen med vindmøller i Danmark ved forhandlingerne senere i år om en ny klimaaftale, hvilket vi håber på, at de vil gøre, siger Jan Hylleberg.         

Udover de tre møller forventes der opsat yderligere 97,6 MW i år. Til sammenligning blev der i 2021 opsat 40 landvindmøller med en samlet kapacitet på 149 MW. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.197