23948sdkhjf

Digitale tvillinger – buzz eller business?

Onsdag den 14. september kan du på Automatik 2022 opleve en konference om brugen af digitale tvillinger i automationsbranchen

Begrebet digital tvilling har eksisteret siden starten af 2000’erne og er en del af Industri 4.0, som de seneste år har betydet en digital revolution af industrien.

Men hvad er i grunden en digital tvilling, og hvad kan den bruges til? Svaret kan du få på Automatik-messen, hvor der onsdag den 14. september er afsat en hel formiddag til en konference om temaet.

- Der er egentlig ikke et entydigt svar på, hvad en digital tvilling er. Man kan fortolke en digital tvilling på mange måder, og det er også noget af det, vi vil prøve at komme rundt om på konferencen, hvor vi vil prøve at se det fra et forskningsperspektiv, et leverandørperspektiv og et maskinbyggermæssigt perspektiv, forklarer Michael Nielsen.

Han er facilitator på konferencen, og til daglig er han administrerende direktør i Beckhoff Automation ApS, der selv arbejder rigtig meget med digitale tvillinger.

- Det, vi bruger det til i automationsbranchen, er at lave en spejling af noget; typisk noget software eller maskineri, som man vil teste op i mod, lyder det fra Michael Nielsen.

Reducerer fejl og indkøringstider

Populært sagt er en digital tvilling en klon af virkeligheden; et virtuelt miljø der fungerer præcis på samme præmisser. Ideen er, at man kan udvikle og afprøve forskellige ting uden at skulle have rigtige maskiner eller produktionsudstyr i brug.

- Der kommer flere og flere anvendelsesområder med digitale tvillinger, men det, der er mest oppe i tiden, er at bruge det i forbindelse med softwareudvikling. Du kan sidde og udvikle software op imod en model af din maskine eller robot og sikre dig, at det, du har tænkt og planlagt, også er det, der sker i den digitale afprøvning. Dermed reducerer du fejl og indkøringstider markant, fortæller Michael Nielsen.

- Det har været en stor driver, at du kan undgå de her FAT-test, hvor du står ude på fabrikken og tester ting, fordi det er dyrt at stille det hele op og få det forbundet. Det kan vi faktisk gøre digitalt, og nogle gange bedre, fordi vi kan simulere det ud over grænserne, hvor det kan være vanskeligt i den virkelige verden at køre måske 10 procent hurtigere, end det er designet til, uddyber han.

Det har været en stor driver, at du kan undgå de her FAT-test, hvor du står ude på fabrikken og tester ting, fordi det er dyrt at stille det hele op og få det forbundet. Det kan vi faktisk gøre digitalt, og nogle gange bedre, fordi vi kan simulere det ud over grænserne Michael Nielsen, adm. direktør for Beckhoff Automation

Han peger også på, at en fordel ved det virtuelle miljø er, at flere udviklere kan sidde og arbejde på del-elementer af det samme produkt på én gang og efterfølgende teste det op mod den virtuelle model.

- Dermed får du egentlig fanget mange ting undervejs, fordi man er ret sikker på, hvad man har programmeret, for det er jo testet op mod det, der var aftalt. Det er ikke noget man først kommer til at se, når det hele er samlet, siger Michael Nielsen.

Et ”digitalt net”

Han er derfor heller ikke i tvivl om, at teknologien vil blive bredt yderligere ud i de kommende år, for sætter man fantasien i sving, er der mange muligheder, hvor digitale tvillinger kan være brugbare.

- På en eller anden måde er perspektivet, at man lægger et ”digitalt net” ned over hele sin produktion og hele sit flow. Så kan hele supply chain’en få fordele af det. Når jeg som underleverandør skal levere en model, kan jeg se det digitalt langt tid før, jeg skal levere eller designe noget. Det kan også være reservedele, jeg skal bruge fremadrettet. Jeg har et digitalt billede af det, og så kan jeg producere eller 3D-printe den, forklarer Michael Nielsen, og fortsætter:

- Det kunne også være træning af medarbejdere. I stedet for at vi skal have maskinerne leveret, så træner vi medarbejderne up front. De går ind i den digitale tvilling, hvor de har avataren af maskinen stående og kan måske prøve at udskifte dele, de kan prøve at betjene den og komme med deres feedback.

Input fra industrien og forskningen

På konferencen kan du udover Michael Nielsen møde Christian Slette, professor hos DTU Robotics, Michael Mahler, administrerende direktør hos softwarevirksomheden IGE-XAO, samt Otto Abildgaard, system owner – digitalization hos automationshuset SVM Automatik.

- Christian Slette vil egentlig prøve at give et oversigtsbillede over, hvor vi er kommet til. Hvad er det, vi kan lige nu? Så vil han prøve at give et godt indblik i, hvad vi kigger ind i. Hvad sidder han og hans team og arbejder med? For de er nok lidt foran os andre, siger Michael Nielsen, og fortsætter:

- Michael Mahler vil gribe det mere lavpraktisk an, hvor han tager udgangspunkt i det, de gør i dag. Det er meget omkring eldesign, tegninger, tavleopbygninger og den slags ting. Hvad giver det for eksempel at lave eldokumentation og spejle den op mod den digitale tvilling, når man skal lave kabling, tavler og så videre.

- Sidst men ikke mindst vil Otto Abildgaard fortælle, hvor de er i dag, og hvad de bruger det til. Både i forhold til deres produktion, når de bygger maskiner, og hvad de har fået ud af det software-mæssigt og indkøringsmæssigt. Men selvfølgelig også i forhold til support på deres servicer og så fremdeles, slutter Michael Nielsen.

”Den digitale tvilling i automations verden” finder sted i Gunnar Nu Salen klokken 9.45-11.00.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09