Øget robusthed og forudseenhed skal fremtidssikre danske virksomheder
Vi oplever i dag kriser, som kræver, at virksomhederne er parate til at omstille sig, fx med nye servicer til nye kundesegmenter, hurtigt at finde alternative leverandører, alternative råvarer og leve op til nye bæredygtighedskrav m.m. De seneste år har vi oplevet corona og krig i Ukraine med stigende energipriser og generel inflation til følge. Det har været hårdt for mange brancher, men også vist, at flere virksomheder har været i stand til at tilpasse sig de nye forhold. Leveringssikkerheden svigter, og efterspørgslen har ændret karakter, fortæller Jan Overgaard fra Teknologisk Institut, som er projektleder for Modstandsdygtig.dk:
”De nye kriser kræver, at virksomhederne bliver bedre og hurtigere til at omstille sig. De skal være klar til for eksempel at kunne levere nye services til nye kundesegmenter. Under corona-pandemien så vi blandt andet, at en virksomhed, som leverede køkkenelementer til restaurationsbranchen, fandt ud af, at nogle af deres produkter også egnede sig til adskillelse mellem pladserne i et kontormiljø. Det blev en ny kundegruppe for firmaet og er et godt eksempel på, at man må tænke kreativt og nyt i disse situationer. Det gælder også udviklingen af webshops m.m.”
Individuel dialog med facilitatorer
Det samme er relevant for forsyningskæderne, hvor vi har set lange leveringstider fra Asien m.m., som gør, at man kan være nødt til at udbrede sin leverandørkæde til flere områder i verden, så man ikke er så afhængig af enkelte leverandører.
”Det gælder om at overveje sine samarbejdspartnere og finde nye, som er tættere på, hvis verden nu lukker ned igen. Modstandsdygtighed er et meget bredt begreb og handler både om at minimere efterspørgselsrisici og forsyningsrisici. Derfor er vi også glade for vores facilitatorer fra projektets fire Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter); Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, FORCE Technology og Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, som de deltagende virksomheder kan have direkte dialog omkring processer og handlingsplaner med,” fortæller Jan Overgaard.
Kortlægning af fremtidsmuligheder
Han siger, at de blandt de foreløbigt 15 virksomhedsforløb har arbejdet med kortlægning af sandsynlige fremtidsscenarier og strategiske handlemuligheder ift. disse. Det er der et stort behov for i de mange mindre og mellemstore og ofte ejerledede virksomheder, som har glæde af input udefra for at tænke i alternativer til deres nuværende forretningsmodel.
”Aktualiteten af Modstandsdygtig.dk er kun øget med den nyeste udvikling, og vi oplever en stor efterspørgsel på forløbene. Evalueringen af de 15 ud af 50 pilotforløb viser, at virksomhederne føler sig mere beredte med de nye værktøjer, de får kendskab til,” siger Jan Overgaard.
|