23948sdkhjf

Danske industrivirksomheder taber terræn i robot-ræset

Både i USA, Kina og i det øvrige Europa investeres der i flere robotter end, der gør i Danmark

Det er sidenhen kommet frem at tallene fra 2021 er fejlbehæftede. Der blev installeret 1.157 robotter og ikke som oplyst 790 robotter.

Der blev installeret flere robotter i Danmark i 2021 end i 2020. Men selvom tallet er steget, daler Danmark ned ad listen i forhold til konkurrerende lande, når det gælder udnyttelse af robotter.

Det viser den seneste robotstatistik for installerede robotter på verdensplan, der netop er blevet offentliggjort af International Federation of Robotics (IFR).

Der blev i alt installeret 790 industrirobotter i Danmark i 2021. Det er en stigning på 14 procent i forhold til sidste år, hvor der kun blev installeret 690.

Resten af verden har mere fart på

Dét i sig selv er en god udvikling – mere positiv end den var i 2020. Men desværre vokser de danske tal ikke lige så hurtigt, som resten af verdens gør.

- Væksten i antal installerede robotter i Danmark halter efter resten af verden. Faktisk er det kun andre lande i Norden, som over de seneste fem år vækster lige så lidt, som Danmark gør, fortæller sekretariatsleder i Dansk Robot Netværk, Søren Peter Johansen, i en pressemeddelelse.

- Og faktisk er det mere sigende at kigge nærmere på væksten i antal installerede robotter de seneste fem år end udelukkende at kigge på det seneste år. Det er netop her, at vi kan se nærmere på trenden og udviklingen inden for robotteknologi, og hvor godt de forskellige lande og regioner udnytter robotterne, tilføjer Søren Peter Johansen.

Mangler kompetencer

Væksten i antallet af installerede robotter er betydeligt højere i andre lande. I Europa som helhed steg robotinstallationerne med 24 procent i 2021, i Amerika med 31 procent og i Kina med hele 51 procent.

- Tallene viser, at virksomheder i andre lande tilsyneladende prioriterer automatisering højere, end danske virksomheder gør. Der må altså være nogle barrierer ude i de danske virksomheder, der gør, at de ikke i lige så høj grad prioriterer og investerer i robotteknologi, fortæller Søren Peter Johansen, og tilføjer:

- En af disse barrierer er med stor sandsynlighed mangel på de rette kompetencer, hvilket er vigtigt at prioritere, når man vil automatisere. Derfor skal vi i fremtiden have et større fokus på uddannelse og kompetenceløft, både på skolerne og i virksomhederne.

Små og mellemstore virksomheder skal på banen

Og det er Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal, enig i.

- Det er dybt bekymrende, at danske industrivirksomheder fortsat investerer mindre i robotter end virksomheder i andre lande. Danske virksomheder - i særlig grad de små og mellemstore - har i høj grad brug for flere robotter for at imødegå den massive mangel på faglært arbejdskraft, som industrien fortsat efterspørger og dermed for at kunne fastholde deres konkurrenceevne, siger han.

Det er dybt bekymrende, at danske industrivirksomheder fortsat investerer mindre i robotter end virksomheder i andre lande. Danske virksomheder - i særlig grad de små og mellemstore - har i høj grad brug for flere robotter for at imødegå den massive mangel på faglært arbejdskraft. Emil Drevsfeldt Nielsen, erhvervspolitisk chef i Dansk Metal

Fra Andreas Holbak Espersen, der er digitaliseringspolitisk chef ved Dansk Industri, som er en interesseorganisation for mange danske produktionsvirksomheder, lyder det:

- Det er godt at se, at dansk industri igen investerer mere i robotter og automatisering efter Covid-19-opbremsningen. På den anden side er det bekymrende, at investeringstempoet målt over en årrække har været mindre end i andre lande. Det er et faktum, der kan presse Danmark på konkurrenceevnen, hvis virksomhederne ikke får sat automatiseringstempoet op.

Danmark er ude af top 10

Når væksten i antallet af installerede industrirobotter endnu ikke er lige så prangende som i andre lande, så har det indflydelse på robottætheden, som er antallet af robotter per 10.000 industriarbejder.

I 2021 var robottætheden i Danmark 234.

I 2014 lå Danmark på en femteplads i robottæthed i hele verden. Nu – syv år senere – er Danmark på en 12. plads.

Hvis man tager de seneste fem år og bruger dem til at kigge i krystalkuglen, så ser fremtiden ikke bedre ud for Danmark, når det kommer til hjælp fra robotterne. Den lave vækst i Danmark, i forhold til den højere vækst i andre lande, gør, at Danmark sakker endnu længere bagud på ranglisten over robottæthed.

Men ifølge formanden for Dansk Robot Netværk, Kim Reeslev, vender det nu, og antallet af installerede industrirobotter vil stige mere i fremtiden.

- Det er dejligt at se, at der er blevet installeret flere robotter i 2021 på trods af Covid-19, men vi skal investere endnu mere for at følge med de andre lande i verden, siger han, og fortætter:

- Der har været en positiv stemning blandt de danske virksomheder i år, og min fornemmelse for markedet er, at der bliver investeret i flere robotter i 2022, end der blev i 2021.

Læs mere om: Dira
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11