23948sdkhjf

Nyt materiale kan halvere stålforbruget i bygninger

En ny type af stål har vist sig at være så stærkt, at man kan nøjes med at bruge den halve mængde til opførelse af nye konstruktioner.
I et treårigt projekt skal forskere udvikle retningslinjer for sikker anvendelse af det nye stålmateriale i bygninger. Deres arbejde skal muliggøre en revision af de nuværende fælles standarder for byggevarer i EU.

- Vi har allerede forskningsresultater, der tyder på, at materialet er sikkert at anvende i bygninger. Det skal vi nu demonstrere med en række eksperimenter og beregninger, siger Kuldeep Virdi, professor ved Aarhus Universitet.

Ressourcespil og miljøbelastning
Stålet er så stærkt, at man kan nøjes med at bruge helt ned til den halve mængde til opførelse af bygninger, og derfor er det både miljømæssigt og kommercielt interessant.

- I dag bruger vi stål i byggeriet, som har egenskaber, der ikke er optimale. Det giver samlet set et unødvendigt ressourcespild og en stor miljøbelastning. Det kan vi ændre på, hvis vi får inkluderet det nye stålmateriale i de eksisterende byggestandarder, forklarer han.

Bygninger står for cirka en tredjedel af Europas samlede energi- og materialeforbrug og er altså en tung post i miljøregnskabet. I teorien vil det med den nye type af stål være muligt at halvere materialeforbruget.

Stort eksperimentelt projekt
Forskerne skal både udvikle matematiske beregningsmodeller og testsoftware, som kan afprøve materialets styrke og fleksibilitet i storskala. Målet er at forstå stålets mekaniske egenskaber bedre.

- Vi skal se på stålelementernes evne til at deformere før et brud og beregne nøjagtigt, hvor stor en belastning det kan holde til. Hvad skal der til, før det kollapser? Og hvor godt kan det omfordele kræfterne i en bygning? Med den viden vil det blive muligt for ingeniører at lave mere præcise beregninger og et mere optimalt bygningsdesign, siger Kuldeep Virdi.

Den nye ståltype har en række egenskaber, der kan være med til at skabe en mere bæredygtig europæisk byggesektor. Det skyldes primært, at materialeforbruget kan nedbringes.

- Byggeprocessen vil blive langt mindre omkostningstung, når materialemængden reduceres. Det gør transporten fra fabrik til byggeplads billigere og opførelsen nemmere. Samtidig vil det øge byggehastigheden, og det resulterer i besparelser for bygherren, siger Kuldeep Virdi.

Måske en ny konstruktionsmetode på vej
Når det nye stål bliver godkendt som materiale i byggeriet, vil det medføre en helt ny byggestil med slankere bygninger, end vi er vant til at se i Europa, vurderer han.

- Der er nem adgang til stål i Europa, og det er det foretrukne byggemateriale. Med den nye ståltype vil vi komme til at se design af slankere og højere konstruktioner. Det er selvfølgelig særligt aktuelt i større byer, hvor der mangler plads til kontorer og beboelse.

Den nye type stål er kun lidt dyrere at fremstille end traditionelt stål, men til gengæld vil den samlede byggeproces blive væsentlig mere økonomisk.

Fakta:
Projektet hedder RuOSTE (Rules On high Strenght Steel). Det er finansieret af Research Fund for Coal and Steel i EU’s 7. rammeprogram for forskning. Aarhus Universitet skal samarbejde med virksomheder og universiteter i Tyskland, Finland, Sverige, Østrig og Ungarn. Projektet har et samlet budget på 1.563.000 euro, hvoraf Aarhus Universitet har en andel på 171.400 euro.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095