Danmark misser chance for rummillioner
En større investering i rumfart vil gøre det muligt at skabe et stort antal nye arbejdspladser, mener DI.
Det mener Dansk Industri (DI), som blandt andet henviser til en rapport fra konsulentfirmaet Rambøll fra 2008, som slår fast, at hver modtaget støttekrone til de danske virksomheder skaber omsætning for 4,50 kroner til gengæld.
- Det er dybt tåbeligt, at staten ikke investerer mere i området, for vi kan nærmest frit vælge, hvor mange højteknologiske arbejdspladser vi vil skabe for ret små midler, siger Richard Boltinus Larsen, chefkonsulent i DI, til Politiken.
Alligevel blev der på dette års finanslov blot afsat 100 mio. kr. til ESA’s såkaldt frivillige programmer, hvilket er cirka det halve af, hvad vores nabolande giver set i forhold til BNP.
Prioriterer benhårdt
Ifølge Politiken betaler det offentlige typisk 80 procent af et rumprojekt og private de resterende 20 i vores nabolande, mens det forholder sig nærmest omvendt herhjemme.
Og selv om argumenterne er blevet hørt på Christiansborg, er der ikke udsigt til en stigning i støtten.
- Vi forstår udmærket DI’s argumenter om, at det vil kunne betale sig at investere endnu mere i rumforskning, men vi er nødt til at prioritere benhårdt, og regeringens udspil handler i denne omgang om at prioritere at investere ret massivt i uddannelse og kvalitet i uddannelsen. På den baggrund er jeg sådan set tilfreds med, at vi fastholder niveauet til rumforskning i finansloven, siger Sofie Carsten Nielsen, der er de radikales ordfører på området, mens den ansvarlige minister, forsknings- og uddannelsesminister Morten Østergaard, er på barsel.