Olieskift gav bedre miljø hos Kolding-virksomhed
Rolf Schmidt Industri Plast havde problemer med lugtgener i produktionen, men et olieskift på bearbejdningscentrene gav resultater til gavn for både medarbejderne og miljøet.
- Det var selvfølgelig ikke optimalt, at vores medarbejdere skulle gå med en - groft sagt - lugt af sure tæer i næseborene. Vi tog prøver og analyserede på olien og vandet i maskinerne, og konstaterede at grænseværdierne var i orden. Lugten var altså ikke til fare for helbreddet. Det var i det mindste positivt, udtaler Flemming Stubkjær.
Kunne ikke finde logisk forklaring
Hos virksomheden drejes og fræses der emner i plast til mange forskellige brancher. Arbejdsstyrken er på 50 medarbejdere, og CNC-bearbejdningscentrene er bemandet med både dag- og aftenhold. Selvom størstedelen af de ansatte har mange års erfaring, kunne ingen finde en logisk forklaring på problemet. Flemming Stubkjær fortsætter:
- Vi skiftede både vandet og olien, men det gjorde ingen forskel. Vi havde næsten givet op, da vi blev kontaktet af en konsulent fra Houghton. Han fik lov til at præsentere sine olieprodukter, og undervejs kom vi til at snakke om lugtgenerne. Han ville gerne forsøge at løse problemet, men vi var skeptiske, da hans job trods alt er at sælge. Vi endte dog med at sige ja til en prøveperiode på tre måneder, så vi kunne teste hans produkt. Han foreslog også, at vi koblede et nyt patronfilter på, så vandet blev grundigt filtreret, før det blev blandet med olien. Vi forventede ærlig talt ikke det helt store, siger Flemming Stubkjær.
Renere emner – sundere for huden
Til produktionschefens store overraskelse var der resultater i luften med det samme. Lugten forsvandt øjeblikkeligt, og i tilgift var de færdigbehandlede plastemner ikke længere fedtede. Efter endt bearbejdning skulle de førhen vaskes, men nu kunne de nøjes med at blive blæst rene. Der blev igen taget prøver, og konklusionen var, at den nye olie sammen med vandet nu udmøntede sig i et endnu renere og sundere produkt for huden.
- Det giver stof til eftertanke. Vi havde ikke forestillet os, at en anden olie og et nyt filter kunne gøre så markant en forskel. Vi mener selv, at vi er godt klædt på til at håndtere de udfordringer, der opstår maskinmæssigt, men her måtte vi have hjælp udefra. Vi lyttede og tog en chance. Det er vi glade for i dag, konstaterer Flemming Stubkjær.
Der er også en miljømæssig gevinst ved olieskiftet. Maskinerne kører længere på den nye olie, og det betyder færre beholdere til nedbrydning.
- Hos os prøver vi selvfølgelig også at være grønne og sætte fokus på bæredygtighed, og det her er endnu et skridt på vejen. Vi skifter ikke olie så ofte som før, og dermed sender vi også mindre til kommunekemi. Det er meget tilfredsstillende, slutter Flemming Stubkjær.