Stålkommentar: Trægt marked i turbulente tider.
Den kinesiske stålproduktion er steget, men ikke i samme tempo som tidligere.
Også Konjunkturinstituttets barometer faldt i september og viser en svagere vækst i svensk økonomi totalt sammenlignet med normalniveauet. Produktionsvirksomhederne, som beretter om en faldende ordreindgang fra hjemmemarkedet og en uforandret fra eksportmarkederne, gør den samlede vurdering, at produktionsmængden forbliver konstant de nærmeste måneder, men med reduceret arbejdsstyrke.
Byggefirmaer er pessimistiske mht. den nærmeste fremtid, eftersom byggeaktiviteten faldt kraftigt denne sommer.
Europæiske stålværker på salgslisten
World Steel Association holdt sit årlige stormøde den 10. oktober og samlede tæt på 200 af stålbranchens topchefer i New Delhi. De kunne konstatere, at den tidligere så stærkt voksende kinesiske stålindustri nu kun har øget sin produktion med lidt over 1 procent. Verdensbanken kommenterer også den kinesiske økonomi i sin seneste rapport og bemærker ligesom Reuters, at der foreligger ambitiøse investeringsplaner, men at der sandsynligvis ikke bliver nogen vækstpakke fra regeringens side, hvorfor lokale myndigheder ikke kan finansiere projektet.
Væksten i Kina forventes ikke desto mindre at stige til 8,1 procent i løbet af 2013, sammenlignet med 7,7 procent, som er bankens nedjusterede tal for 2012.
Koncernchefen i det kinesiske Anshan Iron and Steel Group, som sidder i bestyrelsen for World Steel Association, udtaler, at udviklingen efter hans personlige vurdering er positiv, eftersom stålmarkeder med overkapicitet nu stabiliseres.
Vurderingen, som foretages af World Steel Association, er, at den produktionskapacitet, som findes i dag, er tilstrækkelig til at dække verdens behov for stål de kommende seks år, beretter Steel Business Briefing (SBB). Men det er meget ustabilt lige nu, bemærker World Steels generaldirektør Edward Basson, hvilket stiller krav til os om at handle både hurtigere og mere effektivt.
Gordon Moffat, fra den europæiske brancheorganisation Eurofer, bemærker overfor SBB, at situationen i Europa er vanskelig, eftersom den er bundet op imod euroens udvikling, men at han vurderer, at markedet vil stabilisere sig såvel i 2012 som 2013.
Flere europæiske stålværker er nu på salgslisten, heriblandt ArcelorMittals produktion i Florange i det nordøstlige Frankrig. Regeringen, som ønsker, at produktionen starter op igen, leder efter en ny køber, meddeler SBB den 11. oktober.
Kinesisk handel styrer prisen
Er det her en yoyo, eller hvad? - undrer Lakshi Mittal, leder af verdens største stålproducent, sig over, idet jernmalmpriserne steg med 10 dollar/ton på bare 1 dag, kun fordi de kinesiske købere begyndte at handle igen efter en lang weekend. Priserne styres af Kina, og de styres af malmen, citeres han af SBB.
Kilde: Tibnor - http://www.tibnor.dk