Otte virksomheder rotter sig sammen om militær-ordre
APC Group – bestående af otte mindre og mellemstore danske teknologivirksomheder - vil etablere selvstændig fabrik for at levere udstyr til hærens nye pansrede mandskabsvogne.
Det har otte danske virksomheder, hver med mellem 10 og 200 ansatte, erkendt. De er derfor på baggrund af mange års knap så forpligtende samarbejde rykket helt tæt sammen for at danne et fælles aktieselskab og skabe en fælles fabrik.
Nye mandskabsvogne til hæren
APC Group (”Armoured Personal Carrier”) hedder den nye virksomhedskonstruktion med en selvstændig enstrenget organisation, som de otte danske virksomheder er gået sammen om. Den lanceres netop nu, fordi valget af en ny pansret mandskabsvogn til Hæren står umiddelbart foran sin afgørelse.
En større kreds af internationale producenter har via internationalt udbud kandideret til ordren til en værdi af mindst et par mia. kr. Tre-fire af disse internationale producenters PMV-modeller udvælges nu til at gennemgå et sidste meget grundigt testforløb, som gennemføres i forårsmånederne på Hærens øvelsesterræn ved Oksbøl.
I august ventes Folketinget så på Forsvarets anbefaling at godkende den bedst egnede model. Alle mulige leverandører skal imidlertid også snarest præsentere en pakke, der inkluderer navnet eller navnene på de danske underleverandører, som man har aftalt at samarbejde med om den avancerede produktion.
Vil levere hele pakken
- Sammen vurderer vi at kunne levere stort set alt det tekniske udstyr, som et avanceret køretøj som en PMV består af, når bortses fra skrog, motor og gearkasse. Og vi kan vel at mærke med alle vores certificeringer og erfaringer dokumentere at kunne levere i den fornødne topkvalitet, forklarer talsmand for APC Group, og direktør for Necas i Støvring, Ib Gosmer.
At samarbejdet er unikt og nytænkende understreges af, at de otte medlemmer af APC Group har aftalt at oprette en selvstændig fabrik med selvstændig direktør og organisation, hvis ordren kommer hjem. Produktionen forventes for APC Groups vedkommende at kunne beskæftige 70-100 medarbejdere i produktionsfasen de første fem år - og forhåbentligt i hvert fald det samme i årene efter levering – på en blanding af nødvendige serviceeftersyn og forventede opgraderingsarbejde på køretøjerne samt helt nye ordrer, som fabrikken til den tid har kunnet vinde.
APC Group består udover Necas af HMK Bilcon i Aalborg, Trier Christensen Maskinfabrik i Viborg, AM3D i Aalborg, Rubtec i Horsens, Corena i Birkerød, Tencate i Vissenbjerg samt Heeds i Svendborg.