23948sdkhjf

Mekoprint planter 30.000 træer og vil være CO2-neutral i 2025

Den grønne omstilling er i fuld gang hos industrivirksomheden Mekoprint, og nye delprojekter og initiativer ser hele tiden dagens lys med intern vidensdeling igennem et ”bæredygtighedsforum”.

Det seneste initiativ er plantning af over 6.000 hurtigtvoksende balsatræer i Amazonas i Ecuador for at supplere de to klimaskove, som Mekoprint har plantet i Danmark.

Mekoprint har siden 2020 haft en årlig investeringsplan for træplantning, da skovrejsning på nuværende tidspunkt anses for både at være den mest naturlige og omkostningseffektive måde at fjerne CO2 fra atmosfæren.

- Balsatræer er særligt interessante, fordi de vokser over 1 centimeter om dagen og optager 40 tons CO2 per hektar per år. Derfor supplerer de vores danske klimaskove rigtig godt, da de er 10 år om at optage lige så meget CO2, som balsatræerne gør på ét år. Men til gengæld neutraliserer de danske klimaskove væsentligt mere CO2 over den samlede vækstperiode, udtaler Mekoprints CEO, Anders Kold.

Bruges ved produktion af vindmøllevinger

Balsatræerne bliver dyrket på gammel landbrugsjord og fældes efter cirka fem år, når de er 25-35 meter høje, hvorefter de blandt andet benyttes til fremstilling af vindmøllevinger. På den måde benyttes træerne til endnu et godt formål, og de fældede træer vil blive erstattet af nye. Herudover sikres der samtidig tre hektar af den gamle eksisterende Amazonas regnskov for hver hektar, Mekoprint får plantet med balsatræer igennem Growing Trees Network.

Balsatræerne og den lokale beskæftigelse, der sikres i Amazonas, har en omkostning svarende til cirka 300 kr. per tons CO2-optag over den femårige vækstperiode. Til sammenligning er de danske klimaskove væsentligt dyrere per tons CO2-optag i de første fem år, men falder betydeligt til under 100 kr. per tons CO2 set over den samlede vækstperiode.

Mekoprint har i alt plantet 24.000 træer i to klimaskove ved henholdsvis Sæby og Nibe i Nordjylland med et samlet areal på 6 hektar, som har fået status af fredskov. Herved understøttes også målet i Danmarks Nationale Skovprogram om, at skovlandskaber skal dække 20-25 procent af landets areal inden udgangen af det 21. århundrede. Klimaskovene indgår i virksomhedens klimaregnskab, fordi Mekoprint som sponsor også ejer rettighederne til træernes CO2-optag.

Ifølge Anders Kold er det en win-win, når danske virksomheder og kommunale eller private lodsejere tager fælles ansvar og indgår aftaler om klimaskove.

- Vi har indgået et strategisk samarbejde med Growing Trees Network og Naturplant, som vi ser et stort potentiale i. Via dette samarbejde kan vi både opnå en effektiv og varig CO2-reducerende effekt og samtidig halvere vores omkostninger, fordi det er langt billigere at plante klimaskov end at købe CO2-kvoter, siger Anders Kold.

Vil være CO2-neutral i 2025

Klimaskov-projektet indgår som en væsentlig del af Mekoprints handlingsplan frem mod at blive CO2-neutral på scope 1-2 niveau allerede i 2025, og der er flere initiativer i gang.

- Vi har en klar plan for at blive CO2-neutrale ved konvertering af naturgas til varmepumper, investering i solceller og brug af vindmøllestrøm til det resterende strømforbrug. Den resterende CO2-udledning relateret til fjernvarme, industrigas og firmatransport vil blive neutraliseret med træplantning, forklarer Anders Kold.

I 2022 installerede Mekoprint 2.600 kvadratmeter solcellepaneler på sin fabrik i Aalborg, og forventningen er at tage store varmepumper i brug på virksomhedens tre fabrikker i Støvring inden for det kommende år.

Mekoprints initiativer er en understregning af, at virksomheden ikke kun har fokus på omsætning og indtjening. Mekoprint tilsluttede sig allerede i 2017 FNs Global Compact-initiativer og arbejder i dag med en firedobbelt bundlinje, der er relateret til målsætninger inden for arbejdsglæde, økonomisk vækst, kundetilfredshed og samfundsansvar. Udviklingen i de fire bundlinjer følges nøje for at sikre en balanceret langsigtet bæredygtig udvikling.

- Det er vigtigt for os at tage ansvar for det samfund, vi er en del af, og her har vi stadig et stort potentiale for at gøre en forskel – ikke mindst ved at neutralisere vores egen klimabelastning fuldt ud. Men vi er også i proces med at hjælpe vores kunder til at reducere deres CO2-forbrug ved at rådgive om deres produktudvikling, så nye elektronikprodukter kræver færre ressourcer, og hele værdikæden tager ansvar for CO2-udledningen, siger Anders Kold.

Se nøgletal for:
Læs mere om: bæredygtighed
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.766