23948sdkhjf

Krisen var en skjult velsignelse

Da krisen ramte i 2008, mistede Vald. Birn 60 procent af ordrebeholdningen på bare 14 dage. Alligevel kalder direktøren i dag finanskrisen for en ”Blessing in Disguise”.
Da finanskrisen ramte i andet halvår af 2008 kunne det straks mærkes hos den nordvestjyske støberivirksomhed Vald. Birn A/S. På bare fjorten dage mistede Holstebro-virksomheden 60 procent af sin ordrebeholdning, og den udvikling kaldte på omgående handling.

- Da det skete, var vi nødt til at skære virksomheden til. Vi reducerede medarbejderstaben fra 730 til 350 ansatte, og så fik vi gjort op med en masse traditioner og fordomme, fortæller virksomhedens administrerende direktør, Jens Axel Birn, og tilføjer:

- Krisen var en mulighed for at kunne begynde at gøre ting anderledes. Jeg plejer at sige, at krisen var en ”Blessing in Disguise”.

- Jeg ved godt, at vi mistede 300 arbejdspladser, men det har løftet virksomheden, så vi i dag er kommet stærkere ud. 450 mennesker laver i dag det, som 730 folk gjorde før krisen. Så det siger jo noget om effektiviteten, siger Jens Axel Birn og fortæller, at især et stigende antal robotter har været med til at holde produktionsniveauet oppe i den gamle støberivirksomhed.

Den hurtige tilpasning af organisationen kan da også tydeligt aflæses i virksomhedens regnskab. Efter negative årsresultater i 2008/2009 og 2009/2010 på henholdsvis -46,2 mio. kr. og -42,2 mio. kr., lykkedes det i 2010 Vald. Birn at vende de røde tal til sorte, som siden har holdt ved. Det seneste årsresultat fra 2012 landede således på 38,7 mio. kr.

Et nødvendigt onde
Men selvom krisen ifølge direktøren var sund for virksomheden, fordi den affødte nødvendige effektiviseringer, så var fyringen af de mange medarbejdere klart en opgave, som Jens Axel Birn gerne havde været for uden.

- Det var hårdt, men nødvendigt. Det var et spørgsmål om liv eller død for virksomheden. Jeg tror, alle godt kunne se, at det var nødvendigt. Men det værste var at møde nogle af de fyrede folk i Bilka en lørdag formiddag. Det var jo skæbner, og der kom ligesom ansigter på, og det berører jo én, fortæller direktøren.

Effektiviserer for yderligere 150 mio. kr.
Effektivisering er vejen frem, mener Jens Axel Birn, og det er en opfattelse, han deler med den øvrige ledelse i Vald. Birn A/S. Ledelsen har således besluttet at investere 150 mio. kr. i effektiviseringer i produktionen over en treårig periode.

- Vi investerer 150 mio. kr. over de næste tre år. Primært til at erstatte og modernisere det eksisterende produktionsudstyr, fortæller Jens Axel Birn og uddyber:

- Vi laver forbedringer i renseriet ved at investere i nogle specielle maskiner, som gør, at gennemløbstiden på varen bliver hurtigere, og vi reducerer antallet af hænder, der skal til for at lave varen.

- Jeg håber, vi kan beholde virksomheden på det niveau, vi har nu og så øge vores produktion, så vi kan øge indtjeningen, forsætter Jens Axel Birn og tilføjer:

- Det vil være svært at klare sig med færre hænder, end vi har nu. Vi har et ønske om at beholde omsætningen, men at tjene flere penge ved at blive mere effektive. Og de penge, vi tjener, skal ind i virksomheden igen i form af nyinvesteringer.

Dermed er der også på længere sigt udsigt til flere investeringer i den over hundrede år gamle støberivirksomhed. Direktøren understreger dog samtidig, at der i virksomheden ikke er planer om, at antallet af medarbejdere igen skal stige.

- Vi investerer mange penge i virksomheden, og vi kan godt fastholde konkurrenceevnen. Men man skal arbejde på at have så få hænder i produktionen som muligt, hvis man skal have en berettigelse på sigt, siger Jens Axel Birn.

Energiafgifter kan blive en trussel
Men selvom ledelsen i Vald. Birn har trimmet virksomheden og iværksat en række investeringer, der fremadrettet skal styrke virksomheden yderligere, så er det ikke alle fremtidige udfordringer, virksomheden på forhånd kan gardere sig imod. Virksomhedens administrerende direktør ser især energipriserne som en risikofaktor for virksomheden på sigt.

- Energi er nok den største trussel imod os, fordi det er den største omkostning, vi har. Vi køber omkring 100 mio. kWh om året og betaler 60 øre/kWh. Hvis energiafgifterne stiger bare én øre, så betyder det, at prisen stiger én mio. kr. for os. Så den største trussel for virksomheden er, hvordan energipriserne bliver over tid, siger Jens Axel Birn og tilføjer:

- Men hvis energipriserne bliver den samme som i andre lande, gør det ikke så meget, bare dem, vi konkurrerer med har den samme omkostning på energi.

Vald. Birn gør og har igennem en årrække gjort, hvad virksomheden kan for at mindske energiforbruget og dermed gøre sig mindre sårbar overfor energipolitiske ændringer.

- Vi tager hele tiden energitiltag og investerer i at bruge mindre og mindre energi. Vi har blandt andet investeret i alle mulige former for styringer, sørget for at kølevandet fra ovnene bliver genanvendt, siger direktøren og understreger:

- Vi gør alt, hvad vi kan for at reducere energiforbruget. Jeg ser det som det vigtigste konkurrenceparameter.

Vald. Birn omsatte i 2012 for 819,2 mio. kr. Dermed har virksomheden næsten fordoblet sin omsætning siden regnskabsåret 2009/2010, hvor omsætningen dykkede fra 704,7 mio. kr. i 2008/2009 til 448,4 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079