Dansk Industri vil samle EU's cigarkasser i milliardstor fond

EU-Kommissionen er allerede i gang med at forenkle EU's regler for at styrke konkurrenceevnen.
Et af de steder, der mangler opmærksomhed, er de mange forskellige programmer og puljer, "cigarkasser", som gør det indviklet for erhvervslivet at søge EU-midler.
Det mener administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.
- Det er alt for svært at få EU's midler ud at leve, så de gør gavn i medlemslandene og de europæiske virksomheder.
- Det er helt kolossalt bøvlet at søge, det tager lang tid at få svar, og virksomhederne giver op i forsøget, siger Lars Sandahl Sørensen.
EU har blandt andet en række programmer rettet mod små- og mellemstore virksomheder (SMV'er).
De forskellige programmer skal blandt andet hjælpe virksomhederne med at få adgang til finansiering og markeder, støtte iværksætterkultur, etablering af virksomheder, internationalisering og vækst.
Udmeldingen kommer, før Lars Sandahl fredag afleverer et katalog på 50 sider med politiske anbefalinger til europaminister Marie Bjerre (V). Det sker, forud for at Danmark 1. juli overtager formandskabet for EU.
Dermed får den danske regering snart en større mulighed for at påvirke dagsordenen i EU, når man skal lede ministermøderne i andet halvår af 2025.
Den vil regeringen gribe ved blandt andet at sætte fokus på konkurrenceevnen, siger europaminister Marie Bjerre.
- Det er nødvendigt, at vi får styrket Europas konkurrencekraft i de kommende år. Derfor er det vigtigt, at DI kommer med dette katalog af forslag i dag, som vi tager med i vores forberedelser til formandskabet.
- Jeg har med stor interesse noteret mig forslaget om en ny europæisk konkurrenceevnefond, og det ser ud som om, at der er god overensstemmelse mellem DI's tanker på området og det udspil, Europa Kommissionen har præsenteret for nylig, siger Marie Bjerre.
DI foreslår konkret, at en række af EU's 50 programmer bliver samlet i en ny konkurrencefond med mindst 200 milliarder euro. Beløbet svarer til knap 1500 milliarder kroner.
- Når vores innovative virksomheder rammer stadiet, hvor de skal skalere, så er det for svært at få adgang til de midler, der er i EU's budget.
- Ansøgningsprocessen er for lang, og der kan gå op til halvandet år, før de kan modtage midlerne, siger Lars Sandahl Sørensen.
Han peger på, at det kan få europæiske virksomheder til at søge mod USA og Kina.
De to økonomiske giganter har blandt andet forsøgt at lokke europæiske virksomheder til at flytte kontinent for at få lettere adgang til midler, der kan understøtte forskning, udvikling og innovation.
- Derfor bør det danske formandskab arbejde for at samle programmerne og forenkle søgeprocesser og godkendelser, siger Lars Sandahl Sørensen.
Danmark har EU-formandskabet fra 1. juli til 31. december i år.
/ritzau/