23948sdkhjf

Højere energipriser har bidt sig fast

Stigende afgifter på elforbruget og dyrere gas fra Nordamerika er en del af forklaringen på, hvorfor forbrugerne bør vænne sig til højere energipriser

For mange blev det nærmest en besættelse at følge elprisens udvikling på telefonen, efter at energikrisen for alvor fik fat i Danmark i begyndelsen af 2022.

Det medførte mange nye vaner i danske hjem, hvor tøjvask i nattetimerne pludselig blev en standardvare.

Men selv om krisen efterhånden virker som et fjernt minde, er priserne på el og gas aldrig nået tilbage på det niveau, som vi ellers har været vant til.

Og det kommer formentlig heller ikke til at ske i den nærmeste fremtiden. Det vurderer Kristian Rune Poulsen, der er chefkonsulent hos brancheorganisationen Green Power Denmark.

- Energi er blevet dyrere ligesom så meget andet, og det hænger sammen med, at vi ikke længere får så meget af den russiske gas, siger han.

- Nu skal vi have sejlet gassen hertil fra blandt andet Nordamerika og Qatar, og det er bare dyrere end rørført gas.

I lang tid har prisen på el og gas været op mod dobbelt så høj som det historiske niveau, og disse priser ser ud til at blive fastholdt flere år ud i fremtiden.

- Sådan vil det være, så længe vi er afhængige af den flydende gas, lyder det videre

Kristian Rune Poulsen understreger dog, at vi lige nu er langt fra energikrisens tårnhøje priser, der var mange gange højere end det vante niveau.

Det var i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, at priserne på energi for alvor begyndte at stige. Invasionen medførte nemlig en knaphed på russisk gas.

Det var en del af den russiske taktik, at man begrænsede tilstrømningen af landets gas til resten af Europa.

Omkring invasionen i februar i 2022 kom cirka 40 procent af Europas gasforbrug fra Rusland, siger Kristian Rune Poulsen.

I dag ligger det omkring ti procent.

Faldet skyldes først og fremmest, at meget af den russiske gas er blevet erstattet af flydende gas fra andre steder.

På samme tid bruger vi ikke lige så meget gas i Europa, som vi gjorde inden energikrisen, lyder det.

- Vi har både smidt gasfyr ud, og så er der virksomheder, som har omstillet deres forbrug.

Hvis priserne på el og gas skal finde et lavere niveau på ny, bliver det afgørende, at den grønne omstilling går hurtigt nok, understreger han.

- Vi kommer til at bruge meget mere el i fremtiden, og den balance mellem produktion og forbrug af grøn energi bliver afgørende for priserne.

- Kan vi få meget energi fra vind og sol, bliver priserne lave. Går det langsomt med at få udbygget det grønne elsystem, kan det modsatte komme til at ske.

I første omgang kommer den grønne omstilling til at gøre det dyrere for elkunderne her i landet.

De såkaldte elforbrugstariffer stiger nemlig med 1,3 øre på grund af udbygningen af elnettet, så de i 2024 bliver 12,5 øre per kilowatt-time.

For en familie i et parcelhus betyder det i gennemsnit en stigning på 232 kroner eksklusiv moms om året.

Elproduktionen fra vind og sol har i 2023 svaret til cirka 63 procent af det samlede danske elforbrug.

Det er ikke før set højere, viser en foreløbig opgørelse fra Energinet, der er en statsejet virksomhed, som ejer og udvikler el- og gasnettet herhjemme.

I 2022 lå det omkring 60 procent.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094