23948sdkhjf

Softwareprojekt skal revolutionere 3D-print

Dilapro er navnet på et nyt projekt, der har til formål at udvikle software, der skal ændre måden, som vi planlægger, fremstiller og certificerer krævende 3D-printede produkter på

Teknologisk Institut er koordinator på det treårige udviklingsprojekt, som skal udføres i samarbejde med 11 danske og europæiske partnere. Software-projektet har særligt fokus på fremstilling af krævende komponenter, som skal produceres og bruges on location, hvor man fysisk ikke kan sende dele til test eller afvente en ekstern certificering.

- Med sin kombination af kvalitetskontrol, effektivitet og bæredygtighed bliver Dilapro et stort skridt fremad for 3D-print, som også gør det muligt at skabe pålidelige produkter hurtigere og med mindre klimaaftryk, siger Christina Moeslund Zeuthen, projektleder på Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.

Kvalitet, klimaaftryk og pris

Det nye system vil bestå af to dele: Dilafact og Dilacert. Sammen skal de kvalitetssikre og optimere laserbaseret 3D-print, samt sikre hurtigere implementering.

Dilafact skaber en digital tvilling af det fremstillede produkt. Det betyder, at man vil kunne overvåge, hvad der sker med materialet under fremstillingen. Det fungerer som en løbende kvalitetskontrol. Sker der for eksempel en fejl tidligt i processen, er det fordelagtigt at kunne spotte den med det samme, stoppe produktionen og dermed minimere ressourcespild.

- Desuden skal Dilafact hjælpe med planlægningsprocessen, fortæller Christina Moeslund Zeuthen, og tilføjer:

- Softwaren vil tillade brugeren at justere parametre eller ændre fremstillingsmetode og på det grundlag forudsige, hvordan ændringerne vil påvirke det færdige produkt. Det vil også hjælpe med at bestemme den ideelle balance mellem kvalitet, klimaaftryk og pris.

Kortere vej til markedet

Dilacert-softwaren kan certificere det printede produkt – mens det fremstilles. Det betyder, at man i realiteten vil reducere tiden, før produktet kan komme i brug eller på markedet med uger eller måneder.

Man vil kunne certificere on location, hvilket er særligt nyttigt, hvis man har akut behov for en pålidelig løsning og langt til en ekstern certificering. Det kunne f.eks. være en beskadiget maskinpart på en boreplatform eller på en militær operation.

Om Dilapro

Dilapro er en sammentrækning af ”DIgital LAser PROduction”. Projektet er støttet af Horizon Europe og løber fra den 1. januar 2024 og tre år frem.

Partnerne i projektet er: Teknologisk Institut, DTU, Welltec, Dublin City University, CRM Group, EWF, Fieldmade AS, Prima Additive, Pepite, AM Entreprenur og Imdea Materials Institute.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095