Dansk højteknologi til europæisk superteleskop i Chile
Teknologisk Institut og firmaet Polyteknik skal kortlægge coater-system på flagskibet for europæisk astronomi, det Europæiske Syd Observatorium i Chile.
Her skal de kortlægge tilstanden af et 9 meter stort coating-system. Det store coater-system er oprindeligt bygget af tyske Linde AG i 1995 og efterfølgende flyttet til ESO observatoriet, der ligger på en bjergtop i 2.600 meters højde i Atacama-ørkenen i Chile.
- Dette er et enestående resultat af et tæt samarbejde mellem Teknologisk Institut og Polyteknik AS, godt hjulpet af Big Science Sekretariatet. Netop takket være dette unikke netværk og vores fælles kompetencer er det lykkes for os at vinde denne opgave hos ESO, siger centerchef Lars Pleth Nielsen, Tribologicenteret, Teknologisk Institut.
Coating-udstyret er designet til at belægge de op til 8 meter store spejle, der er kernekomponenten i de fire Very Large Telescopes (VLT). Det første 8 meter spejl blev belagt med aluminium i maj 1998. Men da spejlenes refleksionsevne falder med tiden som følge af overflade oxidation og af slid fra støvpartikler, skal de kunne genbelægges med passende intervaller. Netop derfor er det vigtig, at belægningsudstyrets tilstand analyseres grundigt inden næste genbelægning.
Coating-processen er baseret på magnetron-sputtering af aluminium i en argon atmosfære. Her damper man et utratyndt aluminiumslag - ca. 100 nm - på de højpolerede spejle. For at opnå optimal refleksion over et bredt spektrum skal belægningens mikro- og nanostruktur optimeres, samt homogeniteten over de ca. 50 kvadratmeter store spejle være bedre end ±5 procent.
Danmark betaler årligt ca. 20 mio. danske kroner for at være medlem af ESO og får derigennem adgang til at udføre forskning ved de forskellige ESO teleskoper. Nogle af de største opdagelser fra ESO er blandt andet fundet af exo-planeter, sorte huller, m.m.
Både Lars Pleth Nielsen og Polytekniks direktør Jens William Larsen er begge enige om, at en kommerciel opgave som denne kræver specifikke nøglekompetencer, og at sådanne kun kan opbygges gennem mange år, hvor der arbejdes med forskning og udvikling samt kommercielle opgaver herunder udvikling og produktion af højteknologisk vakuum-baseret udstyr og coating udvikling.
- Vi må indrømme, at det er ikke uden en vis stolthed, at vi kan sende vores folk om på den anden side af jorden for at hjælpe med at validere tilstanden af de mest kritiske komponenter i udstyret, der anvendes til at coate verdens største spejle til klodens største teleskoper, siger Jens William Larsen.