23948sdkhjf

Familievirksomhed fik sin første robot for 30 år siden: Nu har de vundet automatiseringspris

Tirsdag blev Automatik-messen anno 2024 skudt i gang, og et af punkterne på førstedagen var uddelingen af Dira Automatiseringsprisen.

Tre virksomheder var nomineret: AVK International, Danfoss Power Solutions og Deif.

Og det blev AVK International, der løb med æren.

Imponerende automationsløsning

Det er 30 år siden, at AVK International fik deres første robot. Og de er bestemt ikke færdige med at finde nye muligheder for automatisering.

De har fornyelig investeret i en fuldautomatisk robotløsning, der både håndterer, monterer og kontrollerer 31 forskellige varianter af drikkevandsventiler, der kan veje lige fra 3,6 til 54 kilo. Løsningen tæller adskillige robotarme, avancerede vision-systemer og kvalitetstest via trykprøvning. Faktisk er der tale om hele 16 processer samlet i én robotløsning.

– Det er en imponerende automatiseringsløsning, som AVK International har implementeret. Og virksomhedens rejse er også bemærkelsesværdig. De startede et sted og er endt ud et større og mere gennemgribende sted, som har fået dem til at kigge større dele af produktionen efter. AVK International er altså et godt eksempel på, at automatisering kan være med til at rykke hele virksomheden og højne niveauet, lyder det fra juryen.

Tidligere blev produktionen af drikkevandsventiler hos AVK International produceret manuelt. Men med den nye fuldautomatiske robotløsning er den tid forbi. Løsningen har gjort det muligt for AVK International at skalere produktionen af drikkevandsventilerne op og ned, når behovet er der. Derudover har de hævet kvaliteten af ventilerne, fjernet meget af den ensidige, gentagende arbejde og fjernet nogle tunge løft. Samtidig er den jyske virksomhed blevet mere konkurrencedygtig.

Udfordrer sig selv og opfordrer andre

Med uddelingen af Dira Automatiseringsprisen er håbet netop, at andre virksomheder, personer eller institutioner kan blive inspireret til at anvende robotteknologi i deres branche, så vi kan bevare den danske konkurrenceevne, fastholde danske arbejdspladser og ikke mindst forbedre arbejdsmiljøet for medarbejdere, der hver dag har med fysisk hårdt og gentagende arbejde at gøre.

Og det er AVK International et klart eksempel på, mener juryen.

– AVK International startede deres robotrejse for 30 år siden og står nu i dag med en hel del robotter i deres produktion. Men ingen af disse robotløsninger er i nærheden af at være så omstændige og store som denne. AVK International har udfordret sig selv med automatiseringsløsningen. De står med et produkt, der ikke er lavet til automatisering, og de har også valgt, at løsningen skal kunne håndtere hele 31 forskellige varianter, lyder det fra juryen.

– Der er altså her tale om en automatiseringsløsning og -rejse, der i den grad kan inspirere andre – og den kan måske endda også være med til at opfordre andre virksomheder til at springe ud i implementeringen af robotter.

AVK International har lavet løsningen i samarbejde med Kilde Automation.

Artiklen er en del af temaet Automatik 2024.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188