Global plastaftale endt i fiasko: - Kæmpe skuffelse, siger Plastindustrien
- Vi er dybt ærgerlige over, at der ikke er landet en aftale. Plastforurening er en global udfordring, som kræver en global løsning. Uden en samlet aftale risikerer vi, at problemerne bliver grebet vidt forskelligt an og med meget varierende ambitionsniveauer rundt om i verden.
Den danske brancheforening Plastindustriens miljøpolitiske chef Christina Busk, kalder det en "kæmpe skuffelse", efter det søndag aften stod klart, at den seneste uges FN-forhandlinger om en global plasttraktat er en fuser.
Fra mødet i den sydkoreanske by Busan, hvor forhandlingerne er foregået i FN-regi, lyder det søndag aften dansk tid, at det eneste, landene er nået til enighed om, er at udsætte vigtige beslutninger til et fremtidigt møde.
Der er ikke umiddelbart sat dato på det kommende møde.
FN's medlemslande har siden i søndags forhandlet om teksten i en kommende plasttraktat, der skal sikre en verden uden plastforurening. Allerede onsdag kunne Christina Busk fortælle til Metal Supplys søstermedie , at der var lang vej endnu.
- Stemningen er frustreret, sagde Christina Busk onsdag aften, men på trods af frustrationen havde hun håbet, at en aftale ville lande. Det håb er slukket nu.
En aftale havde ellers stilet mod at sikre større krav og incitament til at designe cirkulære plastløsninger, krav om genanvendt materiale i visse produkter, stærkere fokus på globale producentansvar og fælles globale standarder for kvaliteten af genanvendte materialer.
Brug for klare globale rammer
Det er en slukøret Christina Busk, der drager hjem fra Busan i Sydkorea, hvor hun som observatør har fulgt forhandlingerne.
- Vi har brug for klare globale rammer, der fremmer de cirkulære løsninger og får os alle sammen til at betragte plast som en værdifuld ressource, ikke som affald. En manglende aftale er desværre en tabt mulighed for at sætte en fælles retning, der kunne gøre en reel forskel for miljøet. Vi skal have endnu mere genanvendt materiale i produktionen og øge incitamenterne til at designe mere cirkulært. Plast spiller en uundværlig rolle i samfundet og den grønne omstilling, blandt andet i vindmølleproduktion, energibesparelser og sundhedsvæsenet. Derfor skal vi også sikre en ansvarlig brug og genanvendelse af plast frem for at se det som et materiale, der skal bekæmpes, siger Christina Busk i en pressemeddelelse.
Danmark og EU kan gå foran
Danmark og EU er allerede på vej med strengere krav til blandt andet genanvendt materiale i emballager og et producentansvar, der skal styrke incitamenterne til at designe plastprodukter mere ansvarligt og cirkulært. Plastindustrien mener, at Danmark og EU bør dele sine erfaringer med de lande, der stadig mangler ressourcer og løsninger til at udvikle effektive cirkulære økonomier.
- Vi kan ikke vente på, at hele verden bliver enige. Danmark og EU må fortsat gå forrest med de gode eksempler og arbejde for at udbrede dem til andre dele af verden, men det er svært at skabe globale forandringer uden en fælles international aftale, siger Christina Busk.