Moel i Ølstykke blev CE-klar efter uddannelse
Det var mest for papirets skyld, at Morten Elbæk lod sig efteruddanne, men han er glad for, at han nu er national svejsekoordinator.
Så håndværket og metoderne har ifølge ham ikke ændret sig med de skærpede krav, som Moel nu lever op til. Blandt andet efter at Morten Elbæk lod sig uddanne til national svejsekoordinator i Aalborg, hvor uddannelsen siden 2012 har tilbudt smede at blive opkvalificeret for at imødekomme det kommende krav om CE-mærkning.
- Det nye er egentlig kun, at der skal være en nedskrevet procedure, og at man skal dokumentere, at man har forholdt sig til den.
En pligt at udvikle sig
Men når Morten Elbæk alligevel tog den lange rejse fra Nordsjælland til Nordjylland for at gå på kursus, så var det først og fremmest for at få papir på, at hans virksomhed nu er klar til den lovpligtige CE-mærkning på bygningsstål, som der kræves fra 1. juli 2014.
Med uddannelsen til national svejsekoordinator kunne Morten Elbæk dermed dokumentere over for certificeringsbureauet, at han kan forestå den svejsekoordination, der kræves for at overholde kvalitetssikringsprogrammet DS/EN 1090, som er standarden bag CE-mærkningen.
Hele CE-forberedelsen har samlet kostet virksomheden cirka en kvart million kroner, viser virksomhedens eget regnskab.
- Jeg kunne da sagtens have svejset i de næste seks eller syv år, indtil jeg ville nå pensionsalderen uden at være national svejsekoordinator, men i kraft af at jeg har engageret mig med dygtige unge svejsere i virksomheden, så jeg skyldte jeg dem, at vi udviklede virksomheden.
Og alternativet var, at han fremover skulle have købt svejsekoordinationen af eksterne medarbejdere på freelancevilkår.
- På den måde kunne vi hurtigt have brugt vores dækningsbidrag, siger han lakonisk.
Ingen ødelagte weekender
Uddannelsen til national svejsekoordinator var altså forudsætningen for, at hans virksomhed Moel kunne opnå DS/EN 1090-certifikatet og dermed CE-mærket på Moels stålkonstruktioner til byggeriet, og det har lønnet sig.
- Vi har da fået flere kunder ud af det, og det er dejligt at have ro på, når en større virksomhed kommer og spørger til kvalitetssikring. Det var noget, der før kunne ødelægge en weekend, fordi vi skulle ned i skufferne og rulle certifikaterne ud og lave fotokopier. Nu går vi bare ind i vores kvalitetsmappe - uanset om det er en sag til 6.000 kroner eller 600.000 kroner - og så printer vi.
Men selv om det mest er for papirets skyld, at han tog uddannelsen som national svejsekoodinator, så fandt han undervisningsforløbet lærerigt og nyttigt.
- Jeg lærte noget nyt. Det gjorde jeg helt afgjort. Vi havde nogle meget kompetente faglærere, som forstod at svare for sig.
Artiklen er en del af temaet CE-mærkning.