Leverandørerne er parat til at give industrien et løft
Leverandørerne af værktøj og værktøjsmaskiner kan give industrien det produktivitetsmæssige løft, som alle efterspørger, og som kan sikre, at flere opgaver kan hentes hjem fra udlandet.
- Værktøjsproducenterne introducerer hver især mellem 500 og 1.000 nye produkter om året. Alle er udviklet for at sikre den fleksibilitet og indtjening, som industrien efterspørger. Derfor er det vigtigt, at man ikke kun fokuserer på beløbet på fakturaen, og anerkender den værdi vores produkter og rådgivning skaber for virksomheden. Det nytter ikke noget kun at fokusere på pris. Rådgivning og kvalitet skaber merværdi, siger Coromant-chef Søren Lange, Sandvik, der sammen med kollegerne i Brancheforeningen Værktøj og Værktøjsmaskiner og Dansk Værktøjsmaskinforhandler Forening står bag udstillingen VTM 2014.
Kan det blive ved?
Omkostningsmæssigt udgør værktøjer til bearbejdning mellem 3 og 5 procent af den totale pris for et færdigbearbejdet emne. Omkostningerne til værktøjsmaskinen og lønningerne er stadig de største enkeltposter.
- Miljø og bæredygtighed er vigtigt, men hvorfor skal vi altid være 20 procent bedre end alle andre nationer. Det styrker ikke vores konkurrencedygtighed. Tværtimod. At vi på trods af denne ulige konkurrence stadig er i stand til at øge produktiviteten og hente outsourcede opgaver tilbage til Danmark, fortæller noget om, at vi forstår at udnytte maskinerne optimalt. Men kan det blive ved, spørger lederen af den japanske maskinproducent Mazak’s danske afdeling, direktør Kim Nielsen.
- Maskinerne bliver mere og mere komplekse at betjene. Det stiller store krav til medarbejderne. Derfor er det foruroligende, at blot 19 procent af en ungdomsårgang vælger en håndværksmæssig uddannelse, som mange desværre aldrig får gennemført. Det er vel industriens største reelle udfordring, fastslår Kim Nielsen.