23948sdkhjf

Forsker hjælper metalvirksomhed videre

EV Metalværk i Ringkøbing har udviklet sine forretningsmodeller i samarbejde med universitet
Kan en teoretiker fra universitetsverdenen være med til at bane vejen mod et internationalt marked for en mindre, vestjysk metalvirksomhed?

Svaret er ja, hvis man spørger EV Metalværk i Ringkøbing, som gennem det seneste halvandet år har haft en forsker fra Aarhus Universitet med på sidelinjen i udviklingen af virksomhedens forretningsmodeller.

- Som en lille virksomhed med 28 medarbejdere er udfordringen, hvor eksporten skal komme fra, og hvordan vi finansierer innovation på en smart måde. Det lokale erhvervscenter satte os i forbindelse med universitetet, og vi kan konstatere, at der faktisk gemmer sig en viden og nogle ideer, som vi kan bruge, siger Thomas Bisgaard Thomsen, direktør og salgschef hos EV Metalværk.

Virkede lidt akademisk
I praksis har virksomheden og videninstitutionen holdt ti workshops, hvor hele ledelsen og salgsafdelingen har medvirket, ligesom den tilknyttede forsker og en gruppe studerende har besøgt fabrikken flere gange. Selvom EV Metalværk har ingeniører ansat, så kunne det især i begyndelsen virke lidt akademisk.

- Det har været nemt for os at samarbejde med virksomheden, men vi er lidt sjove at arbejde med, fordi vi bruger længere tid end en konsulent og stiller underlige spørgsmål. Samtidig er det vigtigt for os, at vi også bliver klogere og får input med hjem om de værktøjer, som vi afprøver på virksomheden, siger professor Peter Lindgren fra AU Herning.

Sammen med nogle af sine studerende på Aarhus Universitet fik han dog hurtigt overbevist EV Metalværk om, at en forsker også kan have blik for resultater på bundlinjen.

- Peter Lindgren har vist os, at der er mere end den ene forretningsmodel, hvor vi kun laver det, som kunderne beder om, eller det som vi fornemmer, de har brug for. Han har lært os, hvordan vi kommer ud til kunderne og imødekommer deres egentlige behov ved for eksempel at have et større netværk i virksomhederne end lige indkøberne, siger Thomas Bisgaard Thomsen.

Gang i eksporten
Sammen med de øvrige medarbejdere hos EV Metalværk er han også blevet mere opmærksom på skjulte omkostninger og prisen for at udvikle nye produkter.

- Vi laver færre fodfejl i fremtiden og er nu i stand til at være mere aggressive overfor nye kunder og markeder – også i udlandet, siger Thomas Bisgaard Thomsen, der undervejs i processen har ansat en deltidssælger i Norge og har fået gang i eksport til England.

Han ved nu også, hvordan der skabes kontakt til universitetsverdenen og har allerede konkrete aftaler med nogle af de studerende, som Peter Lindgren underviste med EV Metalværk som case.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der er masser af potentiale og viden i de små og mellemstore virksomheder i blandt andet Vest- og Nordjylland, som blot mangler at blive udfoldet for at skabe flere job, siger Peter Lindgren.

Samarbejdet mellem Aarhus Universitet og EV Metalværk er finansieret gennem ordningen ”Genvej til Ny Viden”, hvor EU har ydet et tilskud på 500.000 kr., mens virksomheden selv har bidraget med endnu mere gennem blandt andet medarbejdernes tidsforbrug.

Artiklen er en del af temaet Akademikerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083