23948sdkhjf

Kirkholm Maskiningeniører udfordrer 3D-printeren

Hvor langt kan man udfordre 3D-printeren – og hvad er egentlig muligt, når man 3D-printer i ét stykke?
Det var nogle af de spørgsmål, Kirkholm Maskiningeniører gerne ville kigge nærmere på. Derfor gav de sig selv en udfordring: Lav en 3D-printet evighedskalender!

- 3D-print har været en realitet i mange år. Men det er sjældent, vi ser et 3D-printet produkt med en reel funktion, forklarer Nicolai Tolstrup, direktør i Kirkholm.

- Som konsulenthus er det vigtigt for os at være opfindsomme og bruge de nyeste materialer og processer. Kunderne kommer til os, fordi vi er et hus fuld af inspiration, og derfor besluttede vi at udfordre os selv. Vi ville printe et kompliceret stykke mekanik med en konkret funktion, og her kom evighedskalenderen ind som en oplagt ide. Den indeholder mange bevægelige dele, tandhjul og mekanismer, og det kræver stor præcision at få den til at fungere.

Lærerig proces
Undervejs fra ide til færdig prototype lærte Kirkholm meget om, hvad man skal tage højde for, når man tager 3D-print teknologien helt ud til kanten.

- Vi har lært, hvordan aksler og nav skal konstrueres, så de holder. Og vi har fundet ud af, hvordan man håndterer det materiale, printeren anvender. Her er det vigtigt at tage højde for printerens præcision. Den FDM-printer, vi anvender, printer i en fast lag-tykkelse, og emnet skal designes ud fra netop denne lag-tykkelse, hvis man ønsker optimal præcision, siger Nicolai Tolstrup.

- Vi håber, at vores kunder og samarbejdspartnere vil lade sig inspirere af kalender-prototypen. Og helt perfekt ville det være, hvis nogle af vores kunder får lyst til at samarbejde om at anvende 3D-print til produktion af emner med en konkret funktion. Vi er klar til det. Vi har lært en masse undervejs og fortsætter med at videreudvikle teknologien. Lige nu arbejder vi med at tilpasse modellen til andre typer 3D-print end FDM-teknologien. Desuden har vi produceret en manual til intern brug, der blandt andet beskriver processen med at printe fjedre, mekanismer og andre detaljer, slutter Nicolai Tolstrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094