23948sdkhjf

Stor CE-travlhed før skæringsdatoen

Især interessen fra underskoven af mindre virksomheder overrasker danske certificeringsorganer.
Om få dage træder det europæiske CE-krav for bygningsstål i kraft. Det har skabt travlhed op imod skæringsdatoen 1. juli hos certificeringsorganer.

Og EN 1090-certificering, som indløser billet til det CE-krævende marked, er for mange en beslutning, som den enkelte virksomhed har taget i sidste øjeblik. Det erfarer de certificeringsorganer, som Metal Supply har talt med. Til gengæld har underskoven af mindre virksomheder vist en overraskende stor interesse. To ud af tre certificeringsorganer udtrykker forbavselse over interessen.

Hos Force Certifikation, hvor Niels Ovesen er certificeringsansvarlig, kom efterspørgslen på certificering i foråret som ketchup ud af en glasflaske.

- Vi har pludselig haft meget travlt i de sidste to til tre måneder. Mange arbejder hårdt lige nu og under tidspres, og der er mange, som ikke når at blive klar 1. juli, siger Niels Ovesen.

Denne gang kommer ulven
For to år siden valgte EU-kommissionen at udsætte skæringsdatoen, og Niels Ovesen vurderer selv, at mange smedevirksomheder har forholdt sig afventende. For hvorfor lade sig certificere, hvis kravet bliver udskudt igen?

- Dengang var der mange, der pustede ud og sagde ”puha, vi slap”, men denne gang udsætter kommissionen ikke kravet, og i stedet for at have brugt to år på at gøre sig klar, så kommer de i sidste øjeblik, siger han.

Også hos Inspecta Danmark er der rygende travlhed. Jens Bruun, som er direktør, er overrasket over, hvor stor interessen har været fra mindre smedevirksomheder. Lige som de øvrige certificeringsorganer vil han ikke sætte tal på efterspørgslen.

- Men lad os bare sige, at det har tredoblet mine forventninger, siger han.

Kravene styrker branchen
Han er imponeret over den lyst og vilje, som de mindre virksomheder har vist, og han roser de rådgivende virksomheder, som han mener han været dygtige til at motivere den enkelte smedemester.

- Det giver et kæmpe løft til branchen. Det er de ting, jeg hører ude fra kunderne. De siger, at nok sveder de over det, men de er glade for den proces, de kommer igennem, og de får strømlinet deres virksomheder og opnår et flow, de ikke har haft før, siger Jens Bruun.

Han er overbevist om, at det vil styrke hele faget, at branchen har gennemgået denne proces.

- Man bliver langt bedre rustet til det arbejde, der snart kommer. Vi har mange broer og masser af infrastruktur foran os, og man er nu gearet på en helt anden måde, siger han.

Kan være for dyrt
Der er også øget travlhed hos organet DNV GL, men i modsætning til Force og Inspecta, så har det ikke sprængt alle forventninger og skabt kødannelse.

CE-kravet vil dog betyde, at ikke alle som hidtil har udført bygningskonstruktioner, vil kunne være med. Det vurderer Kåre Appel Weng, markedschef hos certificeringsorganet DNV GL.

- Nogle af de helt små virksomheder er kede af det, fordi de måske har 10-15 af denne type opgaver om året. Det er ikke den væsentligste del af deres forretning, så omsætningen vil ikke stå i et ordentligt forhold til de resurser, som der kræves for at kunne CE-mærke, siger Kåre Appel Weng.

Det vil typisk betyde, at en lokal smedemester, som hidtil har smedet et altangitter eller en bjælke til at afstive i et hus må se bort fra den slags opgaver.

Artiklen er en del af temaet CE-mærkning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096