Carnitech-ejere afkræves op imod 60 millioner
Udenlandsk ledelse bag krakket Støvring-fabrik risikerer kæmpeerstatning uden at dukke op til retssagen på dansk jord.
En retssag i Danmark skal afgøre, om udenlandske kræfter skal hæfte for et svimlende milliontab, da Carnitech i Støvring gik konkurs. Foto: Colourbox.
Det fortæller konkursboets kurator Carsten Henriksen fra advokatfirmaet Lett til Metal Supply. I adskillige måneder har han forgæves forsøgt at få svar fra Carnitechs udenlandske ejere.
Tidligere blev der fremsat et krav om, at ledelsen i det konkursramte selskab skulle tilbagebetale nogle penge, som de trak ud af selskabet i tiden omkring krakket, mens leverandører blev snydt for millioner. Men nu mener Carsten Henriksen at have fundet grundlag for at gøre ledelsen ansvarlig for hele det tocifrede milliontab.
Han kalder kravet for ”nyt i dansk retshistorie”, men siger, at det følger aktieselskabsloven, som kræver et forsvarligt kapitalberedskab, når man driver virksomhed. Det mener han slet ikke, at Carnitech-ejerne havde, da den amerikanske industrigruppe AIAC opkøbte Støvring-fabrikken fra Marel i februar 2010. En fabrik, som Marel i øvrigt førte videre efter konkursen.
- Det kan ikke være i overensstemmelse med forsvarligt kapitalberedskab, at man kun skyder 125.000 kroner ind og overtager alle aktiver og passiver i en virksomhed, som har 200 ansatte, siger Carsten Henriksen.
Kommer pengene hjem?
Den udenlandske ledelse hos den krakkede procesvirksomhed Carnitech i Støvring har ikke svaret på de henvendelser, som kurator Carsten Henriksen fra advokatfirmaet Lett har sendt, og det er heller ikke lykkedes for Metal Supply at få kontakt med de tidligere udenlandske ejere.
- Hører vi ikke fra dem nu, så går vi videre med en forkyndelse i Statstidende, siger Carsten Henriksen. Det betyder, at ejerne kan dømmes uden at møde op, hvis dommeren godtager beviserne.
Carsten Henriksen har gode forhåbninger om, at pengene vil kunne indkræves og tilgå boet, hvor Lønmodtagernes Garantifond lovmæssigt vil stå forrest i køen og opsuge hver en øre, der skulle komme. Han tror, det kan lade sig gøre, selv om de sagsøgte skulle forsøge at gemme sig i udlandet.
- Ja, med mindre, de gemmer sig i den rene bananrepublik, og det tror jeg ikke. Det overordnede indtryk er, at der er nogle meget velhavende personer, som er i stand til at betale, siger Carsten Henriksen.
En dansk mellemleder var en del af Carnitechs bestyrelse, mens selskabet krakkede, men ifølge Metal Supplys bekræftede oplysninger er ingen danske ledere peget ud som ansvarlige for milliontabet og dermed omfattet af kuratorens søgsmål.
Kontakt Metal Supply,
hvis du kender noget til sagen.