Dansk erhvervsliv tvivler på fremtiden
Der kan være en vis optimisme at spore blandt de danske virksomheder, men armene er ikke hævet over hovedet.
Det viser de såkaldte konjunkturbarometre, som Danmarks Statistik torsdag har offentliggjort.
Barometeret, der giver et signal om virksomhedernes forventningerne til den nærmeste fremtiden, steg i industrien til minus 13 i januar fra minus 19 i december.
Niveauet i december var det laveste siden starten af 2009, hvor finanskrisen rasede.
- Det er positivt, at industrivirksomhederne vurderer konjunktursituationen bedre i januar end tidligere. Fremgangen i konjunkturindikatoren kommer efter en længere periode med generel tilbagegang, siger økonomisk konsulent i DI Michael Meineche i en kommentar til tallene.
- Selvom der ikke er udsigt til stor fremgang i den nærmeste fremtid, indikerer dagens tal, at situationen tegner lysere for industrivirksomhederne her ved begyndelsen af det nye år, siger Michael Meineche.
I bygge- og anlægsbranchen er virksomhederne derimod ikke blevet mere optimistiske, efter at vi er trådt ind i 2015.
Her er det såkaldte konjunkturbarometer faldet til minus 14 i januar fra minus 17 i december.
Ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeri kan meget af nedgangen forklares med, at den såkaldte boligjob-ordning, også kaldet håndværkerfradraget, ophørte fra årsskiftet.
- Især små og mellemstore byggevirksomheder har mærket det stop-and-go-forløb med hamstring af boligjob-opgaver mod slutningen af 2014, men det er afløst af et tilsvarende opgavemæssigt tomrum her efter nytår, siger cheføkonom Bo Sandberg.
Venstre har dog efterfølgende åbnet døren for, at ordningen kan blive genindført efter næste valg.
Blandt de danske detailvirksomheder er stemningen derimod mere positiv, selvom konjunkturbarometret faldt fra seks til to i januar.
Hos servicevirksomhederne viser barometret otte i januar mod seks i december.
/ritzau/