23948sdkhjf

Råvarekommentar: Aluminiumsmarkedet vil være velforsynet i 2008

Aluminium har som ventet fundet god støtte i underkanten af 2.400 dollars per ton i 2007. Et niveau, der vurderes til at ligge tæt på de marginale omkostninger hos producenterne, og hvor lavere priser forventes at resultere i nedlukning af produktion i såvel Europa, USA og Kina.
En ændret prisstruktur – fra inverteret til stigende betyder, at man ved afdækning ud på kurven ikke længere har en buffer i tilfælde af faldende priser. Det anbefales dog alligevel at afdække en del af et eventuelt forbrug i 2008 til de aktuelle priser omkring 2.600 dollars per ton. 2.400 dollars per ton ses fortsat som en bund i markedet, mens 3.000 dollars per ton er potentielt på opsiden.

Det forventes, at aluminiumsmarkedet vil være relativt velforsynet – specielt i første halvdel af 2008, hvor problemerne på boligmarkedet i USA dæmper efterspørgselsvæksten. Kina er og bliver også i 2008 den dominerende spiller på aluminiummarkedet. I 2007 har regeringen i flere omgange forsøgt at dæmpe den energiintensive aluminiumproduktion blandt andet i form af en justering af eksportskatter/rabatter, hvilket har reduceret den kinesiske eksport mærkbart.

Verden har været afhængig af kinesisk eksport, der siden 2002 har udgjort mere end 1 mio. tons per år (~3-4 % af global produktion). Eksportskatter og lignende gør det dog mindre fordelagtigt at eksportere, hvilket forventes at dæmpe eksportvæksten i 2008. Det forventes, at Kina selv kan absorbere den indenlandske produktion blandt andet pga. et catch-up i efterspørgslen fra de 1,3 mia. kinesere.

Endelig er aluminiummarkedet langt fra uden for rækkevidde af de børnesygdomme, der – i form af strømsvigt, arbejdsnedlæggelse og uregelmæssighed i leveringen af bauxit og alumina - i perioder har sat kraftigt præg på markedet. Aluminium tager et skridt ned fra de seneste års tinder, men det sker med en ikke ubetydelig risiko på opsiden.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08