23948sdkhjf

Råvarekommentar: Frisk start for kobber

For kobber markerede årsskiftet en foreløbig afsked med den faldende tendens, der har domineret markedet siden begyndelsen af oktober.
Dollarsvaghed, oliens styrke og den kortvarige understøttende effekt fra rebalanceringen af råvareindeks har bidraget til at sende kobber med tre måneders levering tilbage over 7.300 dollars.

Mindst lige så afgørende i tendensbruddet er imidlertid solid kinesisk fysisk efterspørgsel. Køberne er for alvor vendt tilbage til markedet – blandt andet som led i lageropbygningen op til det kinesiske nytår 7.februar. Samtidig lider forsyningen på det kinesiske marked under flaskehalse.

De aktuelle udbudsvanskeligheder kan blandt andet tilskrives midlertidig nedlukning af smeltere i forbindelse med vedligeholdelse samt effekten af restriktioner på kobberimporten i sidste del af 2007. Kombinationen har resulteret i ringere tilgængelighed på spotmarkedet, stigende fysiske præmier og en inverteret 3–måneders forwardkurve på SHFE.

Stigningen på Shanghai-børsen var mere massiv i de sidste uger af 2007, end tilfældet var på LME. I løbet af årets første uger har LMEkontrakten imidlertid vundet terræn på trods af, at lagrene er steget yderligere. 3-måneders prisen på begge børser har nu vundet knap 15 %, siden noteringen på LME nåede det laveste niveau i mere end ni måneder d. 18.december.

De seneste ugers forholdsvise markante stigning på 5 % i kobber udtaget til levering på LME kan være en indikation af stigende fysisk købsaktivitet, når der kigges fremad. Det forventes, at kobber vil handle nær det nuværende niveau i indeværende kvartal.

Markedet vil året igennem være velunderstøttet af den stærke asiatiske efterspørgsel og – i årets anden halvdel – lysere prospekter i den amerikanske byggesektor. Det forventes, at 2008 bliver et år uden rekordpriser eller massive korrektioner, men med en svagt stigende tendens året igennem.

Kilde: Jyske Bank - http://www.jyskebank.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094