23948sdkhjf

Råvarekommentar: Rustfrit stål 2008 – tilbage til udgangspunktet

Der er fortsat stigninger i vente på rustfrit stål, men på grund af de nye legeringstillæg er der stor usikkerhed om prisudviklingen i 2008.
Foreløbige produktionsdata indikerer, at sidste år var et år præget af stagnation. Industrien kommer ikke op på rekordniveauet fra 2006 på 28 mio. t igen. SMR anslår, at produktionen i 2007 vil ligge på 27,5 mio. t efter 28,4 mio. t det foregående år (= minus 3 %).

I hele 2007 mistede alle europæiske værker 16 % produktion i sammenligning med 2006. Det er først og fremmest resultatet af et svækket marked som en konsekvens af reduceret lagerbeholdning. Et større antal forsendelser fra asiatiske værker bidrog også til de europæiske værkers problemer.

En vis bedring indtrådte i 4. kvartal 2007 på et lavt niveau, men der var ikke tale om et vendepunkt. Det er fortsat vanskeligt at forudse en klar prisudvikling for 1. kvartal 2008, da nikkel stadig er ustabil. Nikkelpriserne svinger stadig 2.000-3.000 $/t om ugen. Til sammenligning svinger legeringstillægget 150–250 €/t.

2008-tillæggene i januar ligger igen i mindre omfang på mellem 1.595 €/t (Ugine & ALZ) og 1.635 €/t (TKN) for kvalitet 304, plader. De europæiske tillæg faldt i gennemsnit med 290 €/t sammenlignet med sidste måned.

Køberne befinder sig stadig i en fase, hvor de skal lære, hvordan de skal håndtere de hurtige prisændringer efter de nye systemer til beregning af legeringstillægget er blevet introduceret hos alle europæiske værker bortset fra Acerinox.

De spekulative mængder er reduceret til et minimum under det nye legeringstillægsregime. Grossisterne holder lagrene på lavere niveauer og vil måske aldrig mere lægge hhv. alt for meget og alt for lidt materiale på lager, som de tidligere gjorde.

En anden effekt er, at asiatiske leverandører bliver en endnu større risiko for europæiske købere. Og
det var måske hovedårsagen til, at de europæiske værker introducerede det nye system. Det er et yderligere skridt i den igangværende trend, hvor fysiske lagre fra uafhængige grossister skiftes til værkskontrollerede lagre, og dermed øges de europæiske producenters ”styrke på markedet”.

Projektforretning vil være et vækstlokomotiv for efterspørgslen efter rustfrit stål i 2008 igen – mange forsinkelser i 2007 fører til, at efterspørgslen fra projekter bliver endnu stærkere i 2008. I lyset af ovenstående forventes det, at efterspørgslen efter rustfrit stål i 2008 vil stige ca. 5 %-8 %.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.3