23948sdkhjf

Revner i vindmøllevinger gør forskertalent til dobbelt prisvinder

En ny metode til at tælle revner i belastet glasfiber har sikret ung forsker fra Aalborg Universitet flere internationale priser.
Det er den 25-årige ph.d.-studerende Jens Glud fra Institut for Mekanik og Produktion, der har vundet konkurrencen ”2015 Young Stress Analyst Competition” ved en konference i Edinburgh om avanceret eksperimentel mekanik (10th International Conference on Advances in Experimental Mechanics). Prisen gives til excellente unge forskere, der arbejder indenfor eksperimentel mekanik.

- Vi har fundet frem til en ny og effektiv metode til at tælle de hundredvis af revner, som opstår i glasfiberkompositter, når de udmattes. Metoden består af en fuldt automatiseret detektering og opmåling af revnerne samt en efterfølgende automatiseret proces, så man får en hidtil ukendt detaljeringsgrad og anvendelig indsigt i, hvad der sker i materialet, siger Jens Glud.

Risiko for kollaps
Hans ph.d.-projekt er en del af arbejdet i ”Dansk Center for Kompositstrukturer og Materialer til Vindmøller” (DCCSM), og det har til formål at udvikle en ny metode til at forudsige levetiden af glasfiberkompositmaterialer.

- Vindmøllevinger består hovedsageligt af glasfiberkompositmaterialer, som er ideelle til formålet, fordi de udviser en god balance mellem pris, styrke og vægt. Men glasfiberkomposit er et relativt nyt materiale, og vi mangler stadig meget viden, før materialet kan udnyttes optimalt. Trenden indenfor vindmøller er at opskalere længden af vingerne for bedre at kunne konkurrere med konventionelle energiformer baseret på kul og gas. Hvis det fortsat skal være muligt, er det nødvendigt at udnytte glasfibermaterialet mere effektivt, da vingerne ellers bliver for tunge og kollapser under deres egen vægt og vindens påvirkninger, forklarer Jens Glud.

Løsningen har indtil videre været at designe vindmøllevinger med høje sikkerhedsmarginer. Men manglen på præcise designværktøjer betyder, at der så bruges uforholdsmæssigt meget glasfiberkomposit.

- Det giver en unødvendig forøgelse af pris og vægt. Så formålet med mit projekt er at designe en ny og billigere måde at teste udmattelse af glasfiberkompositter på, samt at udvikle computersoftware til at regne på udmattelse af glasfiberkompositmaterialer. Vi kan nu effektivt karakterisere forskellige glasfiberkompositmaterialer, og det giver os mere tid til at udvikle den computersoftware, som er nødvendig for designingeniørerne, fortæller prisvinderen.

Dobbelt prisvinder
Tilbage i april fik Jens Glud en anden ung-forsker pris for sin præsentation af den udviklede metode ved en konference om kompositmaterialer. Den nye pris kommer som anerkendelse for en grundigere gennemgang af, hvad den nye viden betyder for bestemte materialeparametre, og af hvordan man i nær fremtid kommer til at kunne spare mange penge, når glasfibermaterialer skal karakteriseres. Prisen er sponsoreret af flyproducenten Airbus og uddelt af en jury med ni internationale eksperter.

- Udover at det selvfølgelig altid er rart at få anerkendelse for mit arbejde, kan prisen forhåbentlig være med til at hjælpe, når der i fremtiden skal hentes forskningsmidler hjem til instituttet og til projekter, jeg er med til at starte, siger Jens Glud.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.19