23948sdkhjf

Den stille revolution

Tilbage i 2004 introducerede Løwener som de første CMT-svejsning på det danske marked. Siden har der været relativt stille om den avancerede teknologi.
Dengang blev den nye svejsetype udråbt som lidt af en revolution inden for sammenføjning af specielt tyndplader, men paradoksalt nok har den revolutionerende teknologi siden levet et stille liv på det danske svejsemarked og kun i begrænset omfang slået igennem.

- Efterspørgslen har ikke været særlig stor. Der er ikke nok, der kender til processen, og samtidig er det stadig dyrt, hvilket jo igen hænger sammen med efterspørgslen, konstaterer Kaare Jensen, der er produktchef hos Løwener, som har patentet på CMT i Danmark, hvor man sælger maskiner fra Fronius.

Velegnet til tyndplader
Han er ellers ikke i tvivl om fordelene ved CMT-teknologien, som indebærer hurtigere svejsehastigheder og mindre rengøring efterfølgende. Her bakkes han op af både brugere og eksperter.

- Der er især fordele at hente for virksomheder, der svejser i tynde materialer og bundstang eller generelt arbejder med kortbuesvejsning. Med CMT er der næsten ingen svejsesprøjt, og så får man en bedre indsmeltning og kan svejse med højere hastighed. Det betyder igen, at der er mindre spild, forklarer Lars Holmberg fra FORCE.

Han tilføjer, at CMT i princippet kan erstatte almindelig kortbuesvejsning, og med den lave varmepåvirkning skaber man en større nedsmeltning pr. time og dermed en højere produktivitet.

Højere og mere ensartet kvalitet
På trods af de mange fordele er teknologien ikke specielt udbredt i Danmark. En af de fabrikanter, der har taget teknologien til sig, er Aage Søndergaard fra Jydsk Pladebearbejdnings Center i Rødkærsbro. Han bruger hovedsageligt maskinerne til svejsning af varmgalvaniserede plader og er fuld af lovord om de mange fordele ved CMT-teknologien.

- Vi bruger det til tyndplader – helt ned under 1 mm tykkelse og op til 3-4 mm tykkelse. Det er hamrende hurtigt, og så er der ikke så stor varmepåvirkning, hvilket betyder, at emnerne ikke slår sig så meget. Derudover er der næsten ingen rengøring, fordi der er minimalt med svejsesprøjt, siger han og understreger, at han i sin tid tog systemet ind i produktionen for at skabe en højere og mere ensartet produktkvalitet, og han er ikke i tvivl om, at investeringen er godt givet ud.

- Det har været et plus for os at indføre CMT-svejsning. Vi har faktisk ikke kunnet finde nogen minusser endnu. Vi er sluppet af med svejsesprøjt, og vi kan svejse temmelig hårdt på emner, uden at de bliver deformerede, fortæller Aage Søndergaard, der mener, at prisen er en af de afgørende faktorer for, at systemet endnu ikke for alvor er slået igennem i Danmark.

- Man kan få tre-fire traditionelle svejsemaskiner for den pris, en enkelt CMT-svejser koster, og det afskrækker nok mange. Hos os kan vi udnytte det, fordi vi har så mange kunder til det, men det kræver en vis volumen.

Konservative brugere
Den faktor er man opmærksom på hos Løwener, men Kaare Jensen peger også på, at de danske svejsebrugere generelt er meget konservative, når det gælder implementering af nye teknologier.

- De som har det siger, at der ikke findes noget bedre, men indtil videre er det hovedsageligt tyndpladeindustrien, som har brugt teknologien. Brugerne er meget konservative. Folk er bange for at ofre de penge, det kræver at investere i ny teknologi som denne. Man vil gerne vide, hvordan andre bruger det, inden man selv investerer i det. Men det kommer til at slå meget mere igennem. Vi kan allerede konstatere, at vi selv har fordoblet salget på bare få år, og det er et udslag af, at folk hører de positive historier, slutter Kaare Jensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126