23948sdkhjf

Bedre test af vindmøller

R&D har nu gennem et par år arbejdet tæt sammen med Aalborg Universitet om udvikling af en mere realistisk og energibesparende testmetode til vindmøller. Netop nu opbygges en demonstrator af den nye testbænk i R&D’s montagehal.
Det kræver et betydeligt energiforbrug at teste 25 års vindlast på en 8 MW havvindmølle. Målet med det treårige udviklingsprojekt, hvor R&D arbejder tæt sammen med Aalborg Universitet, er derfor at udvikle en testbænk, der tester så realistisk som muligt, holder testtiden nede og samtidig forbruger mindre energi, end testsystemer gør i dag.

- Netop nu bygger vi en demonstrator af vores vindlastsimulator-testbænk til accelereret levetidstest af vindmøller. Demonstratoren vil være i stand til at levetidsteste en 350 kW vindmølle og er en vigtig del af det videre forsknings- og udviklingsforløb, da vi har mulighed for at afprøve ting i praksis, siger civilingeniør Rico Hjerm Hansen fra R&D.

- Rent størrelsesmæssigt vil den færdige testbænk skulle være tre til fire gange større end demonstratoren for at kunne teste de største vindmøller i dag, tilføjer han.

Montering hos R&D
Opbygningen af demonstratoren sker netop nu i montagehallen hos R&D, hvor ingeniørvirksomhedens folk står for montering, justering og den efterfølgende installation på Aalborg Universitet. Placeringen i Aalborg vil tillade et tæt samarbejde mellem universitetet og R&D under det efterfølgende indkørings- og testforløb, hvor blandt andet de udviklede softwareløsninger gennemprøves og verificeres.

Projektet er støttet af EUDP (Energiteknologisk udvikling og demonstration), der er Energistyrelsens tiltag for at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer. R&D, som i en længere årrække har været blandt verdens førende inden for udvikling af testsystemer til vindmøller, arbejder i projektet tæt sammen med internationalt førende kapaciteter fra Aalborg Universitets Institut for Energiteknik.

- Vi arbejder i dag på flere konkrete kundeprojekter med udgangspunkt i de nye testprincipper, siger business manager Peter Ulrikkeholm fra R&D.

- Med det mere realistiske testbelastningsmønster øges sandsynligheden for, at man under testene finder de fejl og fejlkilder, som senere kan blive problematiske og dermed meget fordyrende. Derfor er der både af driftsmæssige, økonomiske og miljømæssige årsager stor interesse for projektet fra såvel vores nuværende som potentielle kunder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103