Fynske logistikrobotter rykker ind i fremtidens fabrik
Når Aalborg Universitet til sommer opbygger en fabriksproduktion i fuld skala, bliver det med mobile robotter fra Mobile Industrial Robots.
- Vi er kommet frem til, at vi som forskere er nødt til at have noget fysisk at arbejde på for virkelig at kunne sparke dæk. Vi skal ud af kontoret og eksperimentere med nogle ting, som er meget industrinært. Derfor har vi sendt ansøgning til Obel-fonden, som har været så venlig at hjælpe os med en donation på lidt over 2 mio. til at bygge et højteknologisk, fleksibelt produktionsanlæg med it i alting. Hertil kommer godt 2 mio. kr. i midler fra universitetet. Ambitionen er at blive globalt anerkendt som et førende kompetencecenter for innovativ produktion.
Sådan forklarer professor Ole Madsen fra Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet visionen og afsættet for etableringen af Smart Production Lab, som bliver spækket med automationsteknologi.
Kunsten at kombinere teknologier
Hovedkomponenten i det rekonfigurerbare produktionsanlæg bliver løsningen Festo Cyber Physical Factory, ligesom der også bliver integreret robotarme fra Universal Robots og Kuka.
Til at binde modulerne sammen i Smart Production Lab har Aalborg Universitet indkøbt MiR100-robotter fra Mobile Industrial Robots.
- Noget der karakteriserer en fleksibel produktion er mobile robotter. Her bolter vi ikke tingene fast i en permanent position, og det kræver autonome logistikrobotter, der kan navigere frit rundt uden streger og magnetbaner i gulvet. MiR-robotterne har den klare fordel, at de er opbygget omkring den åbne softwareplatform ROS, så de er nemmere at integrere – vi kan så at sige gå ind i maven og rode. Det spiller desuden ind, at robotterne har en rigtig god payload/bæreevne og er overordentligt brugervenlige, så vi hurtigt kan komme i gang med at bruge robotterne, understreger Ole Madsen, som får et stigende antal henvendelser fra virksomheder, som efterspørger viden om best practice inden for anvendelse af Automated Guided Vehicles.
Hos Mobile Industrial Robots, MiR, er CEO Thomas Visti glad for at kunne bidrage til Smart Production Lab med gennemprøvet dansk robotteknologi. Samtidig har to andre uddannelses- og forskningsinstitutioner også bestilt brugervenlige MiR-robotter til deres undervisning og forskning, nemlig Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.
- Vores robotter bliver i stigende grad anvendt både i industrien og på hospitaler til fleksibel logistik-optimering som en central komponent i en moderne industriel produktion. Derfor synes vi også, det er helt oplagt, at både morgendagens medarbejdere og forskningsmiljøet stifter bekendtskab med mobile robotter, og her er det jo helt oplagt at vælge vores danskudviklede MiR100-robot, som repræsenterer den nyeste generation af logistik-automation. Vi er glade for, at universiteterne også er kommet til den konklusion, siger Thomas Visti fra MiR.
Efterspørgsel på viden om logistikautomation
I Smart Production Lab på Aalborg Universitet vil seks ph.d.-forskere fra universitetet samarbejde med en større dansk produktionsvirksomhed, slutbrugere og teknologileverandører om at designe moduler til at producere en hel produktfamilie i adskillige varianter.
- Markedet bevæger sig fra klassisk masseproduktion til mass customization og mass personalization – altså krav om en myriade af produktvarianter, men uden at det må betyde længere leveringstid eller højere priser. Det udfordrer virkelig industrien, som samtidig skeler til den hæsblæsende udvikling, der sker i Tyskland under overskriften Industrie 4.0. Det suser om ørerne på os med alle de muligheder, den teknologiske udvikling skaber, men hvordan sætter vi det i spil, spørger den danske industri sig selv? Derfor mærker vi en fantastisk stor interesse for det her initiativ, fortælle Ole Madsen, Aalborg Universitet.